Nova generacija učenika iz Svebišhala boravi u Zrenjaninu

Saradnja između Zrenjaninske gimnazije i gimnazije "Sveti Mihael" iz nemačkog grada Svebišhala, koja traje od 2009. godine, nastavljena je ovih dana posetom nove generacije učenika iz Nemačke Zrenjaninu. 
 
 
Kao i prilikom ranijih poseta, učenici gimnazije iz Svebišhala smešteni su u porodicama učenika koji su ih ugostili, a tokom sedmodnevnog boravka u našoj sredini imaće priliku da upoznaju i Beograd i Novi Sad, dok će u Zrenjaninu i okolini za njih biti organizovani brojni sadržaji. S obzirom da svaki put u posetu dolaze druga deca, učenici viših razreda gimnazije, za većinu njih, kao i za njihove profesore, to je i prvi susret sa Srbijom.
 
 
Juče je za gimnazijalce iz Svebišhala i njihove domaćine priređen prijem u Gradskoj kući, a domaćini u Baroknoj sali bili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i član Gradskog veća Slaviša Vlačić. U ime Zrenjaninske gimnazije, prisutne su pozdravili direktor Milan Radaković i profesorka Violeta Perin.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić učestvovao je i do sada u realizaciji projekata Zrenjaninske gimnazije koja, osim sa Svebišhalom, sarađuje i sa gimnazijom iz još jednog nemačkog grada - Hercogenrata. Izrazio je zadovoljstvo zbog nove posete nemačkih gimnazijalaca i ocenio je kao višestruko značajnu i korisnu.
“Deca se međusobno druže, upoznaju, usavršavaju nemački i engleski jezik, nemačka deca pomalo progovore i srpski, ali pre svega stiču prijateljstva za koja se nadamo da će u budućnosti biti od dodatnog značaja, kako u njihovom daljem školovanju, tako i u životu”, rekao je Radišić. 
 
 
Tokom prethodnih školskih godina oko sto šezdeset učenika iz oba grada posetili su jedni druge, i kako objašnjava direktor Zrenjaninske gimnazije, svaki put dolaze nove generacije, uglavnom učenika drugog i trećeg razreda.
“Iskustva koja stiču u toj razmeni doprinose i našoj daljoj saradnji, ostaju prijateljstva koja se dalje neguju i nastavljaju. Ovaj vid saradnje daje rezultate, a boravkom dece u porodicama ruše se barijere, i jezičke i kulturološke. Već u junu naši učenici biće gosti gimnazije u Svebišhalu i očekujem da će saradnja biti nastavljena i u narednim godinama”, kazao je Milan Radaković, izrazivši zahvalnost i profesorkama nemačkog jezika u gimnaziji Violeti Perin i Katarini Notaroš, koje su aktivno uključene u ovu saradnju. 
 
 
Po prvi put u Zrenjaninu, ali i u Srbiji, boravi profesor matematike i hemije gimnazije  "Sveti Mihael" iz Svebišhala Torsten Veler. Posebno je na njega i njegove učenike ostavilo utisak gostoprimstvo koje im je u Zrenjaninu ukazano.
“Upoznali smo divne ljude, ovde je drugačiji standard od onog na koji smo navikli, ali smo stekli lepo iskustvo i dopunili međusobno prijateljstvo. Nisam nikada ranije bio ovde, kao ni moji đaci, tako da je ovo sve za nas potpuno novo iskustvo”, rekao je  profesor Torsten Veler nakon jučerašnjeg prijema u Gradskoj kući.