Obuka za pripremu predloga projekata za zaposlene u školama

Permanentna edukacija zaposlenih u osnovnim i srednjim školama prepoznata je u Strategiji održivog razvoja Grada Zrenjanina 2014-2020. godine, kao jedan od načina usklađivanja profesionalnog razvoja zaposlenih u javnom sektoru sa potrebama svakodnevne prakse.
 
U tom cilju, Grad Zrenjanin, u partnerstvu sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj “Banat” i Regionalnim edukativnom centrom “Banat”, danas je počeo sa obukom za pripremu predloga projekata za zaposlene u osnovnim školama sa teritorije Grada Zrenjanina, koja će unaprediti kapacitete škola da maksimalno iskoriste dostupne izvore finansiranja na nacionalnom i međunarodnom nivou koji su na raspolaganju Srbiji. Nakon završetka ove, obuka će se organizovati i za polaznike iz srednjih škola.
 
 
Obuka se izvodi u prostorijama Regionalnog edukativnog centra “Banat”, u Ulici dr Kornela Radulovića u Zrenjaninu. Predstavnike škola pozdravili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka RCR “Banat” Irena Živković, poručivši da je obučenost za izradu projekata jedan od značajnih preduslova za konkurisanje za sredstva iz nacionalnih i evropskih fondova, kojih će biti sve više u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
 
“Sve raspoložive fondove trebalo bi maksimalno da koristimo, odnosno da to iskoriste sve institucije koje imaju takvu mogućnost. Naše škole su među takvim institucijama i mogle bi, zahvaljujući pre svega međunarodnim fondovima, da budu još bolje, još lepše i uspešnije. Namera nam je da u narednom periodu obučimo bar jednog predstavnika u svakoj školi na teritoriji Grada Zrenjanina, kako bismo ta sredstva u što većoj meri iskoristili”, istakla je Irena Živković.
 
 
Gradonačelnik Janjić napomenuo je da, u uslovima umanjenog gradskog budžeta za javna preduzeća i ustanove, jednu od mogućnosti za njihovo uspešnije funkcionisanje predstavlja i konkurisanje za sredstva iz drugih izvora finansiranja.
“Uputio sam menadžmente tih preduzeća i ustanova da pokušaju da obezbede sredstva i sa drugih nivoa vlasti i kroz projekte prekogranične saradnje. Danas sam ovde video direktore škola, profesore, nastavnike, koji imaju želju da nauče i obuče se za pisanje projekata u svojim sredinama i pokušaju da nešto reše ili unaprede mimo gradskog budžeta ili budžeta pokrajine ili republike. Čestitam im na tome i siguran sam da će ova ova obuka imati efekta”, rekao je gradonačelnik.  
 
Obuka se izvodi po metodologiji RCR “Banat” i zasniva se na kombinaciji teorije i praktičnog rada na projektnim inicijativama, praktičnim informacijama i radionicama, tokom kojih će polaznici proći kroz sve značajne faze pripreme i razvoja projekta. Na ovaj način, polaznicima će biti omogućeno sagledavanje “projekta“, kao jedinstvenog procesa sastavljenog iz niza aktivnosti, i svih uslova koji su neophodni da se ispune zahtevi donatora.
 
 
Uzimajući u obzir iskustvo u principima projektnog planiranja i mobilizacije različitih partnera u cilju što kvalitetnije pripreme i realizacije projekata, obukom se želi omogućiti sticanje određenih znanja i veština neophodnih za jasan i ubedljiv način iznošenja svojih projektnih ideja.  Istovremeno, obuka će osigurati umrežavanje učesnika i doprineti nastavku njihove međusobne saradnje u budućnosti, ali i potencijalno inicirati saradnju obrazovnih institucija sa privrednim i drugim institucijama relevantnim za saradnju u realizaciji projekata.