Fakultet i elektrotehnička škola predstavili svoje izume na sajmu tehnike

Prezentacija preduzetničkih potencijala opština i inovativnih potencijala mladih Srbije održana je juče u okviru 61. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu. Ovom prilikom  predstavljene su inovacije i izumi škola iz cele zemlje a Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i Elektrotehnička i građevinska škola "Nikola Tesla" iz Zrenjanina prezentovali su svoje izume u punoj sali beogradskog sajma.
 
 
 
Na samom početku kapetan Petar Bošković ispred Ministarstva odbrane Republike Srbije, pozdravio je prisutne i upoznao ih sa značajem razvoja tehnologija i inovacija za vojnu ali i civilnu industriju.
 
 
Kristijan Puja učenik zrenjaninske elektrotehničke škole prezentovao je na sajmu robotsku ruku koja je postavljena na vozilo i sa kojom se vrši upravljanje mobilnim telefonom preko aplikacije koja je putem "blutut" konekcije povezana sa uređajem. Iza ovog mladog robotičara  je i osvojena prva nagrada na 22. Pokrajinskom takmičenju elektrotehničkih škola održanom u ETŠ „M. Pupin“ u Novom Sadu, koje je održano prošle godine a na kojem je predstavio brod na daljinsko upravljanje koji je namenjen hranjenju ribe.
 
 
 
 
Direktorka EGŠ "Nikola Tesla" dr Marija Servo istakla je da je ova škola prvi put nastupila  na ovoj sajamskoj manifestaciji i da su planovi da se za sledeće predstavljanje na sajmu pojave sa više projekata, s obzirom da u ovoj školi učenici uz podršku nastavnika i mentora rade na razvoju raznih inovacija.
 
 
 
 
Tehnički fakultet iz Zrenjanina ovom prilikom predstavio je svoj projekat "6th sense" koji prati parametre životne sredine . Prema rečima asistenta na TF "Mihajlo Pupin" Nikole Petrova reč je o projektu koji je prošle godine pobedio u prvom krugu takmičenja “Texas Instruments Innovation Challenge (TIIC) – Europe Design Contest”.
 
 
 
 
Prezentacija inovacija i dostignuća mladih održana je u organizaciji Saveza pronalazača Srbije koji je ove godine obeležio 60 godina svog postojanja. Nakon prezentacije akademik mr Slobodan Bata Simić dodelio je specijalna pojedinačna priznanja za pružanje podrške mladim pronalazačima i doprinos nauci, među kojima i gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.