Jedanaesta ''Banatska priča'' u subotu na Bagljašu

Etno-festival “Banatska priča” svoje 11. izdanje doživeće u subotu, 27. maja, na uobičajenom prostoru - platou i parkingu pored doma mesnih zajednica "Veljko Vlahović" i “Sonja Marinković” na Bagljašu, uz najveći broj učesnika do sada i program koji će trajati od 10 do 19 časova, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. 
 
“Banatsku priču” najavili su, Marija Janković, sekretarka MZ "Veljko Vlahović", ispred “Asocijacije za razvoj Bagljaš”, marketing menadžer kompanije “Gomeks” Nedeljko Golušin, direktor Kulturnog centra “Svetozar Marković” Zrenjanin Boško Šerbula, Oliver Mitrović, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, ovoga puta kao član Saveta MZ “Veljko Vlahović” i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, kao član Saveta MZ “Sonja Marinković”. 
 
 
Marija Janković najavila je početak programa za 10 časova, na festivalskoj bini, a od 11 časova u Čitaonici mesne zajednice otvaranje izložbe ikona i slika iz kolekcije našeg sugrađanina Stevana Radišića.
“Sledi otvaranje festivala, u 12 časova i kulturno-umetnički program na bini, ispred koje će članice Kola srpskih sestara iz Novog Miloševa mesiti najveću banatsku štrudlu sa makom. Štrudla će biti pečena u pekarskoj peći i deliće se posetiocima. Neće izostati ni tradicionalna takmičenja u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša, sa po 15 ekipa u svakoj od kategorija”, navela je Janković i naglasila da je ove godine prijavljeno oko 120 izlagača. 
 
 
Nedeljko Golušin podsetio je da se kompanija “Gomeks” pre osam godina uključila u organizaciju etno-festivala kao generalni sponzor.
“Iz godine u godinu nama je sve veća čast i zadovoljstvo da budemo deo ove “Banatske priče”, jer se svake godine i povećava broj onih koji pričaju banatsku priču. Zadovoljstvo nam je i da sarađujemo sa zrenjaninskom lokalnom samoupravom, jer je, kada je u pitanju ovaj festival, profesionalizam u organizaciji obostrano na vrlo visokom nivou i mislim da se u to uveravaju i posetioci. Ova godina trebalo bi da bude bolja od svih prethodnih, i što se tiče organizacije i broja učesnika i posetilaca”, kazao je Golušin. 
 
Govoreći o programskim nastupima na festivalskoj bini, Boško Šerbula je rekao da je program podeljen u dva dela. Prvi deopočinje u 10 časova i upotpuniće ga dečji vrtići, škole i horovi.
“Taj deo programa traje dva sata, a nakon svečanog otvaranja počinje drugi deo, u kom učestvuju folklorni ansambli kojih će biti najmanje trinaest. U međuvremenu, od 11 časova, počinje i defile folklornih ansambala koji će se odvijati na potezu Bulevara, od Medicinske škole sve do kraja naselja”, objasnio je Šerbula.  
 
 
Oliver Mitrović, član Saveta MZ “Veljko Vlahović”, najavio je i svečanosti koje će se održati u četvrtak, 25. maja, kada obe mesne zajednice na Bagljašu obeležavaju svoj dan, koji je i hramovna slava nove crkve u tom zrenjaninskom naselju - Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan.  
“Dan obe mesne zajednice jednoglasno je ustanovljen prošle godine, pa od ove godine zajednički  praznujemo i slavu Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatog kao Spasovdan. Tom prilikom, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu, u 9 časova počinje svečana liturgija koju će služiti Episkop banatski Nikanor. On će potom obići i radove na izgradnji hrama”, rekao je Mitrović.
 
 
U ime Saveta MZ “Sonja Marinković” obratio se Simo Salapura, istakavši da će se, u sklopu Vaznesenjskih dana, na Bagljašu organizovati i druge manifestacije.
“U četvrtak, od 18 časova, na platou ispred doma mesnih zajednica biće organizovan prigodni muzički program, uz nastup naših horova, a dodelićemo i Vaznesenjske plakete, kojima smo prvi put prošle godine nagradili naše zaslužne sugrađane sa teritorije Bagljaša. Podsetiću da su dobitnici bili Slobodan Rajčević, reprezentativac Srbije u futsalu i udruženje “Bagljaš kult”, za doprinos razvoju i afiramciji naselja Bagljaš”, rekao je Salapura.