Nov IT smer u srednjoj školi "Nikola Tesla"

Srednjoj Elektrotehničko-građevinskoj školi "Nikola Tesla" odobren je nov smer - ogled, elektrotehničar informacionih tehnologija, a danas je u toj školi, u prisustvu zamenika gradonačelnika, pomoćnika gradonačelnika, predstavnika IT kompanija i visoko - obrazovnih institucija predstavljen kabinet u kome će se odvijati nastava.

 

 

Novo odeljenje počeće sa radom, jer je želja da se mladim ljudima nakon školovanja omogući zapošljavanje, rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

- Imamo Tehnički fakultet koji je poslednjih nekoliko godina uspeo da obezbedi kompanijama kvalitetne kadrove, a činjenica jeste da su te kompanije uspele da obezbede i više kadra od prvobitno planiranog. Da bi se povećao broj kvalitetnog kadra i broj studenata upisanih na naš fakultet potrebno je nešto uraditi i na planu srednjeg obrazovanja. Mi smo zahvalni Ministarstvu prosvete što je prepoznalo potrebu koju smo iskazali mi kao Grad i ova škola, a bitno je i to što su značaj prepoznale i priznate IT kompanije - kazao je Santovac, navodeći da će učenici koji od septembra budu pohađali novi smer imati odlične uslove za rad. 

 

 

 

Direktorka škole Marija Servo kazala je da će naredne godine biti upisano 24 učenika, budući da se radi o oglednom odeljenju, a da će kasnije biti upisivano njih 30.

- U našoj školi imamo 31 odeljenje i 700 učenika koje obrazujemo na dva profila. Pored ovog IT smera godinama unazad imamo i smer elektrotehničar računarstva i mislimo da će biti velika konkurencija za upis na ovaj novi smer - kazala je ona.

Kako je navela, sve veća je potreba za IT stručnjacima, a u ovoj školi postoje kadrovi i tehničku podršku.

- U tome nas je podržao Grad Zrenjanin, naravno tu su i kompanija "Levi 9" koja je donirala 15 računara i monitora, kao i "Vega" koja je donirala novčana sredstva kojim su kupljeni instrumenti potrebni za rad u ovom kabinetu - istakla je direktorka i naglasila da se uskoro očekuje dodatno uređnje i brendiranje učionice.   

 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić zahvalio se kompanijama koje su pomogle u opremanju kabineta i ukazao da je ideja o novom odeljenju nastala pre oko godinu dana.

Kako je naveo, želja je da u nastavi budu uključene IT kompanije po modelu dualnog obrazovanja kako bi se poboljšao kvalitet nastave, a učenicima prenela iskustva njihovih IT stručnjaka i usmerili ih ka aktuelnim veštinama programiranja.

 

 

Školu je danas posetio i Srećko Milidragović, savetnik predsednika kompanije “Komtrejd”.

- Mi smo jedna od najvećih kompanija u ovom delu Evrope i svakako podržavamo svaku inicijativu kada je IT u pitanju, a ovo je izuezetan i lep primer da je Grad Zrenjanin uspeo sa Elektortehničkom školom da pokrene smer za IT i verujemo da će interesovanje biti veliko, a to znamo iz iskustva jer u okviru naše kompanije postoji i obazovni sektor - kazao je Milidragović napominjući da je IT smer dobar odabir koji nudi odlične zarade i uslove za rad.

Naveo je i da u ovom trenutku kompanijama koje posluju u Srbiji nedostaje između 20.000 i 30.000 IT inženjera.