Novi spekrofotometar Poljoprivrednoj stručnoj službi

Grad Zrenjanin poklonio je Poljoprivrednoj stručnoj službi novi, savremeni spektrofotometar, koji  se koristi za određivanje lakopristupačnog sadržaja fosfora, tj. sadržaja fosfora koji je dostupan biljci. Ovo je jedan od značajnijih parametara koji se određuju prilikom kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta.
 
 
Sredstva za kupovinu spektrofotometra izdvojena su iz agrarnog budžeta Grada Zrenjanina, a ovim povodom danas je Poljoprivrednu stručnu službu posetio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.
“Poljoprivreda je lokomotiva razvoja, ne samo grada Zrenjania već čitavog regiona i Srbije, i shodno tome prilikom formiranja budžeta izdvajamo značajna sredstva upravo za agrar. Ove godine izdvojili smo 200 miliona dinara za različite podsticaje u ovom značajnom sektoru, a jedna od mera je i opremanje Poljoprivredne stručne službe, jer smo uvereni da bez stručnog nadzora i pomoći stručnjaka naši poljoprivrednici mnogo teže dolaze do zapaženih rezultata u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji”, kazao je gradonačelnik Janjić nakon obilaska laboratorija te zrenjaninske ustanove. 
 
 
Vrednost spektrofotometra je 475 hiljada dinara i znatno će ubrzati analizu zemljišta koju finansira Grad Zrenjanin, što je potvrdila i direktorka PSS-a Kristina Salapura.
“Ova donacija, još jedan savremen aparat, puno će koristiti Poljoprivrednoj stručnoj službi i zaposlenima u laboratoriji, najpre jer je vreme za dobijanje rezultata prilikom same analize zemljišta znatno skraćeno, nakon čega sledi i davanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima za tretmane i prihranu na osnovu kvaliteta samog zemljišta. Ovom prilikom želim da se zahvalim Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Čedomiru Janjiću na prepoznatom značaju našeg rada”, istakla je Salapura. 
  
 
Pored fosfora jedan od značajnih parametara koji se određuje u zemljištu je nitratni oblik azota. Na osnovu dobijenih vrednosti nitratnog oblika azota određuje se količina đubriva koja se dodaje prilikom prihrane pšenice.
 
Nabavkom novog spektrofotomatra svi prethodno navedeni parametri će se preciznije i brže određivati. Veća je osetljivost aparata, a konstruisanje kalibracione krive omogućava direktno očitavanje koncentracije navedenih parametara.