O dualnom obrazovanju sa ministrom prosvete

U sklopu “Dana otvorenih vrata italijanske privrede” koju su zajednički organizovali Konfindustrija Srbija i Grad Zrenjanin, a uz podršku italijanske ambasade, organizovan je sastanak sa Ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.
 
Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, Gabrijela Grujić - Garić, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje, predstavnici kompanije Dafar, Fulgar, Tehnostruture, Modital, kao i predstavnici Konfindustrije Srbija. 
 
 
 
 
 
Po rečima Radišića, cilj sastanka bio je upoznavanje ministra Šarčevića sa problemima u identifikovanju adekvatnog kadra za dalji rast kompanija, o izazovima u zapošljavanju u gradu Zrenjaninu, prezentovanje pojednih koraka preduzetih sa strane kompanija u vidu rešavanja pomenutog problema, kao i prezentacija inicijative „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ u Zrenjaninu.
 
- Želja italijanskih kompanija jeste učešće u procesu i modelima dualnog obrazovanaj koje priprema Ministarstvo obrazovanja. Ovom prilikom istakli su neke od potreba za kvalitetnim kadrovima - rekao je Radišić koji je tom prilikom naveo da Zrenjanin ima dobra iskustva na primeru saradnje između Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i kompanije NIS, kao i Tehničke škole sa tom kompanijom.
 
- U Elektrotehničkoj školi odobreno je novo odeljenje koje će biti realizovano po modelu dualnog obrazovanja gde su praktično i kompanije koje posluju kod nas, ali i Majkrosoft i Komtrejd zainteresovane za saradnju i veoma smo zainteresovani da u svim stručnim školama zainteresovani da implementiramo nove smerove koji će po sistemu dualnog obrazovanja biti nadamo se odobreni i od starne Ministarstva sledeće godine. Na tome ćemo intenzivno raditi, a po završetku ovog sastanka, predlog je da kompanije pripreme sve potrebe za kadrovima, a škole svoje potencijale kako bismo u što kraćem roku mogli da usaglasimo dalje korake - kazao je Radišić.