Prijem u Gradskoj kući za Sanju Cvrkotu

Karatistkinja Sanja Cvrkota, osvajač bronzane medalje na nedavno održanom Evropskom šampionatu u turskom gradu Kočaeliju, danas je svečano primljena u zrenjaninskoj Gradskoj kući. Prijem za Sanju i njenog trenera Miloša Erića priredio je gradonačelnik Čedomir Janjić, a prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i vršilac dužnosti generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
Članica karate kluba “Zadrugar” iz Lazareva i naša državna reprezentativka vratila se sa 52. evropskog šampionata za seniore sa osvojenim trećim mestom u kategoriji do 68 kilograma. U borbi za medalju Cvrkota je savladala Kristinu Gonzales iz Španije rezultatom 3:0. Prethodno je pobedila takmičarku iz Grčke 1:0, u drugom kolu bila je bolja od aktuelne vicešampionke sveta iz Danske 2:1, a u četvrtfinalu je izgubila od aktuelne svetske šampionke, Austrijanke, sudijskim izjašnjavanjem nakon rezultata 0:0. Austrijanka je ušla u finale, pa je Sanja u prvoj repasažnoj borbi pobedila Belgijanku 2:0, što joj je donelo borbu za bronzanu medalju. 
 
 
Da je klub iz Lazareva zaista rasadnik talenata u ovom sportu, govori i činjenica da je na šampionatu u Turskoj karate klub “Zadrugar” predstavljao reprezentaciju Srbije u ekipnoj konkurenciji - uz Sanju Cvrkotu nastuili su i njen brat Dejan, kao i Marina Radičević
 
“Prezadovoljna sam ovim rezultatom, s obzirom da sam ga ostvarila nakon godinu dana pauze zbog operacije kolena. Svaki meč je u Turskoj bio težak, jer su se u mom delu žreba našle sve vrhunske takmičarke, a najteži je bio protiv Austrijanke Bušinger, koja je na kraju osvojila i prvo mesto. Utisci su se sad slegli, i predstoji pauza u takmičenjima do jeseni, kada kreću nove premijer lige i nacionalni šampionat”, kaže Sanja Cvrkota i najavljuje, od sledeće godine, borbu za olimpijsku normu, jer će karate sport po prvi put biti zastupljen na letnjim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, i sam karatista i trener u tom sportu, ističe značaj osvojene medalje Sanje Cvrkote i za karate klub “Zadrugar” i za Grad Zrenjanin.
“Takmičari karate kluba “Zadrugar” u poslednjih osam godina osvojili su devet evropskih medalja, a Sanja Cvrkota je perjanica te nove generacije, nakon nekada proslavljene Snežane Perić. Grad Zrenjanin i mesna zajednica “Lazarevo” pružaju adekvatnu podršku ovom sportskom kolektivu, ali ćemo se sigurno u narednom periodu potruditi da obezbedimo još bolje uslove za razvoj sporta u Lazarevu, pre svega karatea. Nadamo se da će Sanja i njeni klupski i reprezentativni drugovi ostvariti normu za Olimpijske igre 2020. godine”, kazao je Salapura.    
 
 
Podsećamo, nakon osvajanja bronzane medalje na Evropskom šampionatu u Turskoj, gradonačelnik Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović poručili su Sanji Cvrkoti da je dokazala evropsku klasu i nesumljivi kvalitet, još jednim vrednim odličjem za svoje Lazarevo, Zrenjanin i Srbiju. 
“Čestitamo ti na osvojenoj medalji u Turskoj, kojoj se raduje i ceo sportski Zrenjanin i kojom si, slično kao i naš rvač Fris u rvanju, potvrdila da karate sport u našoj sredini ne treba da brine za budućnost i nastavak izuzetne tradicije”, poručili su tom prilikom gradski čelnici našoj reprezentativki.