Značajno učešće Grada Zrenjanina na 84. Sajmu poljoprivrede

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima i grupom od pedeset   poljoprivrednika sa područja Grada Zrenjanina, posetio je danas 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. 

Organizovanu posetu ovoj najznačajnijoj sajamskoj manifestaciji u regionu obezbedila je lokalna samouprava, s ciljem da primarnim proizvođačima omogući da vide najnovija dostignuća i trendove u ovoj, za srednji Banat, najznačajnijoj privrednoj grani.

 

 

Tokom posete Sajmu gradonačelnik Janjić obišao je štandove kompanije Konzul, Ameropa-Master, zrenjaninske kompanije O&M inženjering, kao i štand Almeksa i “Fruškogorske”.

Po oceni mnogih, jedan od najlepših događaja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu svakako je Dan stočara, koji godinama unazad, okuplja odgajivače, stočare, ali i radoznalu publiku.

 

 

Ove godine Dan stočara održan je na “Manježu” Novosadskog sajma i prva aukcija stoke, a tom prilikom gradonačelnik Janjić potpisao je sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem Protokol o poslovnoj saradnji.

- Prepoznali smo važnost te aukcije i zbog toga smo hteli da budemo pokrovitelji. Mnogo toga smo uradili za naše stočare proteklih godina, 83 visokokvalitetna grla simentalske rase poklonili smo našim stočarima, pre svega manjim proizvođačima i mislimo da radimo dobru stvar. Očekujemo da ćemo uskoro početi sa podelom ženske teladi drugim proizvođačima, a ono što je za nas važno jeste dobar odjek kod naših poljoprivrednika. S toga ćemo nastaviti u tom pravcu i očekujem vrlo brzo i novu podelu ženske teladi - rekao je on.

Gradonačelnik je podsetio da Grad podržava i druge poljoprivredne proizvođače i da se svake godine, iz agrarnog budžeta, izdvaja novac kako bi se na razne načine pomoglo ovdašnjim poljoprivrednicima.

  

 

Inače, na ovogodišnjoj izložbi stoke, koja je po tradiciji jedna od najznačajnijih segmenata sajma, posetiocisu bili u prilici da vide 1.500 najkvalitetnijih grla stoke, što je za 300 više u odnosu na prošlogodišnji. 

I ove godine učešće na sajmu uzeo je i stočar iz Mužlje Peter Čorba, kome je Grad dodelio steone junice, koji je uokviru nacionalne izložbe stoke osvojio dve medalje, zlatnu za izloženu kolekciju junica simentalske rase i bronzanu za jedno od izloženih grla.

 

 

- Veoma sam zadovoljan što Grad Zrenjanin zaista ima razumevanja prema stočarstvu. Za male proizvođače dali su postrek, podelili su nam odlične junice koje u startu daju preko 6.000 litara mleka. To je veoma važno za one koji ozbiljno žele da se bave proizvodnjom mleka - kazao je Čorba.   

Govoreći o nagradama, Čorba je rekao da je za to velikim delom zaslužan i Grad Zrenjanin.

- Žao mi je ukoliko neko nije shvatio da Grad ima razumevanja za stočare, jer se zalaže, ali ne samo pomoć u nabavci goveda, već pruža pomoć i pčelarima, pa i kako sam čuo ovčarima ubuduće - kazao je on. 

 

 

Na ovogodišnjem sajmu predstavlja se više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina.

Poljoprivredni sajam u izlagačkom delu za deset odsto veći od prošlogodišnje, što govori da je trend rasta broja izlagača i rasta povećanja zakupljenog izlagačkog prostora nastavljen.

Među izloženom poljoprivrednom mehanizacijom posebno se ističe kombajn za šećernu repu čija je cena oko 600.000 evra.

Po tradiciji svi posetioci Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa kupljenom ulaznicom stiču pravo učešća u nagradnoj igri u kojoj je glavna premija traktor čija je vrednost 20.500 evra, a čiji je darodavac Kompanija Agropanonka.