Dodatni napori na sprečavanju porodičnog nasilja u Zrenjaninu

“Ustanove i institucije i svi faktori koji su uključeni u primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a koji se primenjuje od 1. juna, dobro funkcionišu kada je u pitanju Grad Zrenjanin”, zaključili su predstavnici multisektorske Radne grupe grada Zrenjanina za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima, na današnjem sastanku, sazvanom nakon nedavnih tragičnih događaja u dva beogradska centra za socijalni rad. 
 
 
Kako je saopštila članica Radne grupe i zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, koja je predsedavala sastankom, sve odredbe tog zakona primenjivane su u gradu Zrenjaninu i pre njegovog stupanja na snagu.
“Od predstavnika Policije danas se moglo čuti da su u nekim stvarima možda više opterećeni nego što su to sudovi i tužilaštvo ili Centar za socijalni rad i ostali u celom tom lancu odgovornosti. Ovaj zakon, kao i bilo koji drugi, tek kada počne da se primenjuje može da pokaže prisutne nedostatke i svakako će se raditi na njihovom otklanjanju. Ono što se u ovom trenutku čini kao dobar potez jeste da je Vlada Republike Srbije odmah reagovala nakon ovih nesrećnih slučajeva i preduzimaju se hitne mere kako bi se slične situacije sprečile. Sigurna sam da u Zrenjaninu svako radi svoj posao u toj oblasti i sa dodatnim naporom i trudom i da su oni na raspolaganju žrtvama porodičnog nasilja 24 časa”, ocenila je današnji sastanak Ljuba Travica.   
 
 
Centar za socijalni rad u Zrenjaninu dobio je dodatnu pomoć Policije, a njegove predstavnice, vršilac dužnosti direktora Olivera Lisica i Svetlana Grbo, nakon sastanka u Gradskoj kući otišle su na sastanak u resorno ministarstvo Vlade Srbije, na koji su pozvani svi rukovodioci centara za socijalni rad u Republici Srbiji. Olivera Lisica istakla je da su pripadnici Policije nekoliko puta posetili Centar van radnog vremena, u vreme viđanja dece u kontrolisanim uslovima, da su to učinili i danas, tako da prvi koraci pojačanja bezbednosnih mera idu u tom pravcu.   
 
 
Svetlana Grbo osvrnula se na primenu novog zakona, istakavši da Centar za socijalni rad u njegovom sprovođenju ima vrlo značajnu ulogu. 
“Zrenjanin je sredina u kojoj je saradnja između institucija bila i do sada na visokom nivou i mi smo samo nastavili u tom pravcu i sprovodimo i poštujemo sve odredbe zakona. Policija je dobila najveća ovlašćenja, a Centar za socijalni rad sada dobija informacije o svim događajima na dnevnom nivou, što ubrzava i naše postupanje. Zadržali smo i praksu koju i zakon predviđa, da jednom nedeljno tužilac organizuje sastanke u tužilaštvu, da razmatramo sve prijave koje su prispele u prethodnim danima i da u svim situacijama sačinjavamo planove zaštite i podrške žrtvama”, navodi ona i ističe da je Zrenjanin grad u kom se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u potpunosti primenjuje.
 
 
Sastanku Radne grupe grada Zrenjanina za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave - pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević, gradskog Saveta za bezbednost, Policijske uprave Zrenjanin, Centra za socijalni rad, Opšte bolnice “Đorđe Joanović”, javnog tužilaštva, Ženske odborničke mreže i nevladinog sektora.