Povećati obradive površine pod sistemima za navodnjavanje

Navodnjavanje (irigacija) je najvažniji agrotehnički postupak kojim se na poljoprivredno zemljište veštačkim putem dovodi voda kako bi se postigla dovoljna količina vlage za normalnu ishranu biljaka i time povećao prinos, a o značaju ove agrotehničke mere danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održano predavanje, organizovano od strane italijanske kompanije “Skarabeli” iz Bolonje, proizvođača sistema za navodnjavanje i njihovog predstavnika Luke Marzokija. Skupu su prisustvovali i Rade Berbakov, samostalni savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević i Duško Radišić.  
 
 
 
O mogućoj saradnji Grada Zrenjanina i te kompanije, ali i ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, govorio je pomoćnik gradonačelnika Radišić koji je ovom prilikom istakao:
“Želimo naše poljoprivredne proizvođače da upoznamo sa novim tehnologijama u procesu proizvodnje sistema za navodnjavanje, kako bi ostvarili dodatne uštede u proizvodnji vode i struje. Cilj je da možda u budućnosti ove sisteme proizvodimo u našem gradu, i vršimo distribuciju u celoj Srbiji. Moram ovom prilikom istaći da se samo tri procenta u odnosu na ukupnu površinu obradivog zemljiša u Banatu navodnjava, a konkursima koje raspisuju Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo želimo da povšine pod sistemima za navodnjavanje budu znatno veće”, naglasio je Radišić.
 
 
Imajući u vidu značaj navodnjavanja koji se prvenstveno ogleda kroz obezbeđivanje visokih i stabilnih prinosa gajenih kultura, poljoprivrednici koji su prisustvovali današnjem predavanju istakli su značaj irigacionih sistema, naročito u sušnim godinama poput ove, kada su prinosi znatno umanjeni.
 
Luka Marzoki, predstavnik kompanije “Skarabeli”, rekao je da je ta kompanija lider u proizvodnji sistema za navodnjavanje i u Italiji, i iskazao zadovoljstvo što se prezentacija održava u Banatu, regiji koja važi za prestonicu proizvodnje hrane u Srbiji;
“Naša kompanija posluje 40 godina, u Italiji imamo preko 400 predstavništava i želimo da se internacionalizujemo, i naše proizvode ponudimo tržištu Srbije. Naša kompanija, osim što  snabdeva poljoprivredne proizvođače neophodnom opremom, bavi se i izradom projekata za navodnjavanje na osnovu potreba poljoprivrednih proizvođača. Zahvaljujemo lokalnoj samoupravi Grada Zrenjanina i očekujemo saradnju u narednom periodu, kako bi na određenim projektima postali partneri”, istakao je Marzoki.
 
 
Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave, kao i poljoprivrednici sa teritorije Grada Zrenjanina, zainteresovani da saznaju nešto novo o problematici o kojoj je danas bilo reči.