Prijem za Aleksandra Stevanova, bronzanog sa Svetskog prvenstva u košarci za veterane

Naš sugrađanin Aleksandar Stevanov, košarkaški veteran, kao član reprezentacije Srbije osvojio je bronzanu medalju na 14. Svetskom prvenstvu za veterane, nedavno održanom u italijanskom gradu Montekatini. Taj lep sportski rezultat bio je povod da Stevanova danas u Gradskoj kući prime pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i vršilac dužnosti generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
Aleksandar Stevanov, poznat u ovdašnjim sportskim krugovima kao “Aca Džabar”, smatra se najstarijim aktivnim košarkašem u Evropi, pa iako u šestoj deceniji života (rođen je 8. marta 1963. godine), još uvek nastupa u dresu KK “Bagljaš” iz Zrenjanina. Dugovečnost u treniranju i neprekidnom igranju objašnjava velikom ljubavlju prema sportu i košarci i poručuje mladima da pronađu sebe u sportu i nekoj fizičkoj aktivnosti, u obliku koji sami procene. 
 
 
 
O nastupu za reprezentaciju Srbije u Italiji kaže:
“U Italiji je nastupilo šest naših selekcija, u različitim kategorijama godišta, a ukupno je učestvovalo više od 400 ekipa. Vratili smo se sa tri medalje, što je sigurno dobar rezultat - bronzanom u muškoj konkurenciji 50+, i dve srebrne, u muškoj 45+ i ženskoj konkurenciji 35+ i dostojanstveno predstavili našu zemlju”, sabira utiske Stevanov i dodaje da je među igračima protiv kojih je igrao bilo i nekadašnjih NBA zvezda, poput njegovog imenjaka, Ukrajinca Aleksandra Volkova. Upravo taj meč između Srbije i Ukrajine odlučivao je o medalji, a rešen je baš poenom Aleksandra Stevanova iz slobodnih bacanja - 59:58 za našu selekciju. Prethodno su naši veterani savladali Nemačku, Poljsku i Venecuelu, a u polufinalu su poraženi od Rusije. 
 
 
Stevanov je najavio i nove nastupe u reprezentaciji Srbije, na predstojećim takmičenjima, a za KK “Bagljaš”, kako kaže, nastupaće sve dok za njegovim angažovanjem bude bilo potrebe. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura kaže da je današnjim prijemom Grad Zrenjanin odao priznanje našem sugrađaninu za odličan nastup u državnoj selekciji i osvojenu bronzu na šampionatu u Italiji.
Aleksandar Stevanov može da bude uzor i primer i mladim generacijama i sportistima, ali svakako i inspiracija nešto starijim, da se bave sportom i rekreacijom, kao načinom za postizanje fizičkog i mentalnog blagostanja“, naglasio je Salapura.