Drugi Ekološki kamp u Belom Blatu

U Belom Blatu drugu godinu za redom organizovan je prirodnjački kamp pod nazivom  “Ekološke karakteristike vodenih ekosistema u okolini Zrenjanina “, u organizaciji Regionalnog centra za talente. Učešće je uzelo petnaestoro dece iz Banata a polaznici kampa će biti u mogućnosti da se upoznaju  sa ekološkim karakteristikama lokaliteta na kojem će boraviti, i radom na terenu.
 
 
Otvaranju nove sezone kampa, u prostorijama Istraživačkog Centra u Belom Blatu, prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić koji je ovom prilikom istakao:
“Osnivanje Centra za mlade talente bio je jedan od ciljeva održavanja radionica, na ovaj način povezujemo decu iz celog Banata. Želim da istaknem da se danas obeležava dan Ekološkog duga planete, koji ukazuje na problem  koji postoji od 70-tih godina prošlog veka, a podrazumeva potrošnju prirodnih resursa planete u većoj meri nego što ona može da obnovi, naš zadatak je da to sprečimo, i obnavljamo resurse koji su neophodni za život. Deca na ovakvim radionicama uče da se odgovorno ponašaju prema planeti, a mi se nalazimo u srcu našeg najvećeg ekološkog bisera, Carskoj bari i trudimo se da  određenim aktivnostima sprečimo smanjenje vodenog ogledala i utičemo na prestanak  zagađenja svih naših reka”, naglasio je Radišić.
 
 
Za vreme trajanja kampa učenici će se upoznati sa uslovima života, karakteristikama lokaliteta, problemima ugroženostima i mogućnostima rekultivacije i revitalizacije vodenih ekosistema u okolini Zrenjanina i razvijati sposobnosti sakupljanja, konzerviranja i determinacije prirodnog materijala.
 
Sekretar Regionalnog Centra za talente Robert Sabo, govorio je ovom prilikom o značaju organizacije prirodnjačkog kampa.
 
“Ove godine okupili smo decu iz  Zrenjanina, Žitišta, Sečnja, Novog Bečeja i Pančeva, a kompletan projekat se organizuje uz pomoć grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Program kampa je vrlo sadržajan i edukativan, ali učenicima smo ostavili prostora i mogućnosti za druženje. Regionalni Centar za talente pokušava da održi kontinuitet održavanja i organizajije ovog kampa, i maksimalno opravda postojanje Istraživačke stanice u Belom Blatu, što je i mogućnost za apliciranje sredstava kroz projekte ka različitim fondovima kako bi opremili laboratoriju koja bi omogućila rad i deci srednjoškolskog uzrasta.”
 
 
Kamp  će trajati četiri dana, mentor je profesor biologije u Medicinskoj školi Zrenjanin i HPTŠ “Uroš Predić”, koordinator kampa  je Robert Sabo, sekretar Regionalnog Centra za talente.