Град Зрењанин представио пројекат “Заједничко управљање ризицима од поплава” на међународној конференцији у Београду

Пројекат прекограничне сарадње “Заједничко управљање ризицима од поплава”, који је Град Зрењанин реализовао с партнерима из Румуније, представљен је на међународној конференцији “Смањење ризика од катастрофа - модели и праксе на међународном и националном нивоу”, одржаној у Београду, 13-14. октобра. У име града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре, пројекат је представио Мирослав Сладојевић, шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе.
 
Конференција је организована у оквиру пројекта “ЕУ за Србију отпорну на катастрофе” који, уз финансијску подршку Европске уније, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Конференцију је организовао УНДП, у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду и Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије. На конференцији је учествовало више од 50 говорника, а представљен је и Национални регистар ризика од катастрофа.
 
 
 
Град Зрењанин учествовао је на конференцији у делу предвиђеном за пројекте јединица локалне самоуправе, где су своје домете у овој области представили још и Крушевац, Уб и Лозница. 
 
Сладојевић је упознао учеснике конференције с основним одредницама и резултатима пројекта, чија је реализација трајала током 2016. године. Истакао је да је територија Баната у претходном периоду често бивала изложена поплавама, како због високог нивоа река, тако и због високог нивоа подземних вода, што је за последицу имало велике штете које би могле бити спречене само брзом и ефикасном интервенцијом. Кроз пројекат су идентификована и илустрована подручја значајног ризика од поплава и усвојен је заједнички План управљања ризицима од поплава. 
- Као највећи проблем идентификован је недостатак неопходне опреме за квалитетно и правовремено реаговање у ванредним ситуацијама, те је највећи део средстава пројекта утрошен на побољшање техничке опремљености за реаговање у ванредним ситуацијама. Град Зрењанин опремљен је савременим возилима, материјалним средствима и опремом у вредности од 500.000 евра, чиме је наш регион постао један од најопремљенијих у земљи за реаговање у ванредним ситуацијама и раду на њиховој превенцији - рекао је Сладојевић. 
 
 
 
Додао је и да је у току реализација другог дела пројекта, који траје до децембра 2023. године, у ком је Град Зрењанин такође један од партнера и где ће бити набављена додатна опрема за реаговање у ванредним ситуацијама, вредна 240.000 евра. 
- Претходно набављена опрема у значајној је мери консолидовала капацитете и спремност   локалних, окружних и регионалних заједничких специјализованих интервентних јединица. Додатна опрема, која се очекује, олакшаће планирање и спровођење будућих заједничких акција и интервенција - рекао је Сладојевић на међународној конференцији “Смањење ризика од катастрофа - модели и праксе на међународном и националном нивоу”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6764/Konferencija_Civilna_zastita_0.jpg