Немачка министарка Лирман и градоначелник Салапура обишли обележје “камен спотицања” у центру Зрењанина: сећање на суграђане, жртве Холокауста

Током посете граду Зрењанину, у оквиру промоције пројекта “Паметни систем прикупљања амбалажног отпада”, министарка за европске послове и климатска питања Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке Ана Лирман изразила је жељу да, са својим сарадницима, прошета центром града и види спомен-обележје “камен спотицања”, које је Зрењанин добио прошле године, као први град у нашој земљи. 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура упознао је министарку Лирман с намером и жељом локалне самоуправе да, у сарадњи с Јеврејском општином, на овакав начин обележи трагичне догађаје и период у историји града. По узору на више немачких градова и европских земаља, у којима су постављена таква обележја, рад уметника Гинтера Демнига, на пет локација у Зрењанину у плочник су уграђени мали каменови величине 96 x 96 и висине 100 милиметара, на којима је назначено да је на тој локацији живела жртва нацизма и наведено њено име и презиме, година рођења, место страдања. Испред куће у Улици краља Александра Првог Карађорђевића 39, шест каменова спотицања сведоче о страдалим  члановима породице Екштајн. 
 
 
 
Градоначелник је указао на чињенице да је почетком рата у тадашњем Петровграду страдала целокупна јеврејска популација, да је порушена синагога и да је, потом, 18. августа 1941. године уследила депортација, шлеповима низ Бегеј, у београдске логоре смрти. Рекао је да се тог дана, скупом на пешачком мосту и симболичним пуштањем цвећа низ реку, сваке године Зрењанинци сећају својих страдалих суграђана.
 
Министарка Лирман захвалила се градоначелнику на могућности да кратак боравак у Зрењанину употпуни и на овакав начин. Истакла је да је желела да упозна још неки град у Србији, ван Београда, а прилика за посету управо Зрењанину указала се захваљујући пројекту који се спроводи кроз програм развојне сарадње са приватним сектором develoPPP немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), а један од партнера у његовој реализацији је и Немачка сарадња у Србији (GIZ).
 
 
 
Заједно с министарком Аном Лирман, у немачкој делегацији у Зрењанину су боравили и Ким-Малин Вајнрих, референткиња у Министарству спољних послова, Кристијана Хулман, начелница Одељења за Западни Балкан Министарства спољних послова, Кристијан Шилинг, шеф развојне сарадње амбасаде Немачке у Србији и Данијела Функе, директорка Немачке сарадње у Србији.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6778/KAMEN_SPOTICANJA_0.jpg