Осми радни састанак Пословног савета града Зрењанина - предочене информације о стању привреде у прва три квартала ове године и о снабдевености енергентима

Пословни савет града Зрењанина одржао је данас осми радни састанак, уз присуство свих чланова и председавајућих, Живанка Радованчева, председника Савета, градоначелника Зрењанина Сима Салапуре и помоћнице градоначелника Цице Вучковић.
 
У раду Пословног савета учествовали су представници Зрењанинског пословног круга, Уније послодаваца Србије - послодаваца Зрењанин, Регионалне привредне коморе, Општег удружења предузетника, Одељења за привреду Градске управе, представници компанија “Дијамант”, “Млекопродукт”, “Линглонг”, “Фулгар”, “Дрекслмајер”, као и Електродистрибуције Зрењанин, чији је директор Стевица Цигулов предочио информацију о снабдевању електричном енергијом и тенденцијама у наредном периоду.  
 
 
Директор Регионалне привредне коморе Зрењанин Предраг Станков изнео је податке о привредним кретањима у средњебанатском региону у периоду јануар-август, на основу којих је привреда остварила већи физички обим у односу на исти период претходне године. Укупна спољнотрговинска размена, како је рекао, износила је 708,1 милиона евра и представља повећање за 24,2% у односу на исти период 2021. године.
- Извоз остварен у истом периоду достигао је 312 милиона евра и већи је за 13,6 одсто, док је увоз на нивоу 396 милиона евра, али је тај спољнотрговински дефицит у највећој мери проузрокован увозом велике количине опреме за своју фабрику од стране “Линглонга”. Незапосленост је такође смањена у односу на 2021. годину, и то за 14,7 одсто. На евиденцији службе за запошљавање у средњем Банату налази се 10.562 лица, док је број запослених достигао 46.000 - навео је Станков.   
 
 
 
Стевица Цигулов изнео је охрабрујуће податке о производњи електричне енергије и рекао да је дошло до стабилизације у систему Електропривреде Србије, те да у овом тренутку нема потребе за увозом струје. Томе су, по његовим речима, допринели извршени ремонти у термоелектрани “Никола Тесла”, али и знатно повољнија хидролошка ситуација у земљи. Додао је да се у овом периоду не планирају било какве редукције у снабдевању, а да ће у погону, током зимских месеци, поново бити и термоелектране-топлане у Сремској Митровици и Зрењанину. У току су и ремонти свих трафостаница високог напона, а планира се и градња две нове.  
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да се Пословни савет данас бавио значајним привредним темама и да су за локалну самоуправу драгоцене сугестије и предлози који су се могли чути од оних који су најбоље упознати са економским кретањима и приликама. 
- Важно нам је да, заједно с привредницима, учествујемо у креирању привредног амбијента и допринесемо у оном делу који се тиче ингеренција локалне самоуправе. Подсетио бих на нашу подршку развоју предузетништва, удвостручили смо ове године износ средстава намењен унапређењу женског предузетништва, а у припреми је и конкурс за омладинско предузетништво, што је такође новина. Јасно је да не можемо утицати на глобалне економске прилике и поремећаје на европском тржишту услед рата у Украјини, политичких утицаја, па и природних непогода, али можемо у локалу најбоље искористити ресурсе и потенцијале које град Зрењанин несумњиво поседује - истакао је градоначелник Салапура. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6756/POSLOVNI_SAVET_0.jpg