У шетњи градским улицама, поводом Светског дана белог штапа - слепи и слабовиди део су наше заједнице, поштујмо њихове потребе

Међународни дан слепих - Светски дан белог штапа, 15. октобар, обележен је данас у Међуопштинској организацији слепих и слабовидих Зрењанин. Након скупа у просторијама организације, организована је шетња централним улицама, све до Градске куће. Обележавању је присуствовао заменик градоначелника Саша Сантовац који је, потом, заједно с председником организације Атилом Крижиком, на челу групе прошетао целом трасом од просторија организације у Милетићевој улици. 
 
 
 
 
Обраћајући се члановима Међуопштинске организације слепих и слабовидих и њиховим данашњим гостима из других градских удружења с којима сарађују, у име Града Зрењанина, градоначелника Сима Салапуре и у своје лично име, заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је да локална самоуправа увек ту када је ова организација у питању и помаже колико је могуће. 
- Драго ми је када чујем од самих чланова и руководства да смо у решавању неких проблема и укупним односом према организацији слепих и слабовидих истакнути као пример међу локалним самоуправама у нашој земљи. Наравно, увек постоје ствари које треба решавати у неком наредном периоду. Жао ми је што на овим скуповима нема представника из других локалних самоуправа, јер је у питању ипак регионална организација и добро би било да се у њен рад укључе и слепа лица с територије других општина - рекао је Сантовац.    
 
 
 
 
Додао је да се и данашња шетња организује с циљем непосредног упознавања с проблемима с којима се слепи и слабовиди сусрећу у свакодневном кретању.
- Проблеми се крећу од оних физичке природе, када је потребно побољшати и решавати приступачност окружења у ком се ова лица крећу, увести можда неке звучне семафоре, али су много чешћи проблеми који су условљени непажњом, неразумевањем и небригом суграђана, од неусловног паркирања моторних возила и бицикала, до постављања различитих рекламних паноа и других препрека на тротоаре и стазе којима се крећу сви пешаци, па и они који су слепи и слабовиди - указао је Сантовац. 
 
Председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Зрењанин Атила Крижик рекао је да организација тренутно броји 326 чланова свих старосних доби и покрива територију града Зрењанина и свих средњебанатских општина.
- Наш најмлађи члан је девојчица од три године, имамо неколико чланова школског узраста, деце која су у инклузивном образовању и у школи за децу оштећеног вида. С локалном самоуправом остварујемо одличну сарадњу и посебно се на томе захваљујем  градоначелнику, његовом заменику и Одељењу за друштвене делатности, које пружа добру подршку деци која су у процесу образовања, обезбеђује им личне асистенте и путне трошкове. Можемо рећи да у Србији предњачимо у томе и да нас други градови узимају као пример - истакао је Крижик и додао да се данас обележава Дан белог штапа, јер је бели штап прихваћен као симбол независности, слободе, самосталности и поверења слепих и слабовидих особа.  
 
 
 
 
Заменику градоначелника је Атила Крижик представио и звучни пикадо, који је зрењанинској организацији донирало Удружење слепих Истре из Пуле, у Републици Хрватској, с којим сарађују неколико година уназад. Захваљујући њему, слепи и слабовиди у Зрењанину имају прилику и за нова спортска надметања, а баве се још и шахом, куглањем и пливањем. Размишљају и о поновном активирању спортског клуба, који је функционисао све до 1997. године.         
 
У овогодишњем прогласу поводом Дана белог штапа, који је прочитала секретарка организације Радмила Маринковић, поручује се, између осталог, да се корисници белог штапа највише суочавају с проблемима неприступачности, образовања, запошљавања и набавке специјалних помагала. Државни органи се позивају на решавање још једног проблема - потписа, односно факсимила, да он у свим ситуацијама важи једнако као и потпис осталих грађана, што је и право загарантовано Уставом.  
“Целокупну јавност позивамо да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама, да инвалидност није ствар избора и да је свака подршка за слепе неизмерно значајна и потребна. Посматрајте нас кроз наше способности, а не кроз инвалидитет који имамо, јер ми желимо да будемо корисни чланови заједнице у којој живимо”, поручују слепе и слабовиде особе, поводом Светског дана белог штапа. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6763/DAN_BELOG_STAPA_2022_0.jpg