Градоначелник посетио једанаести "Фестивал чварака" у Мужљи – свака наша месна заједница има своје специфичности и то доприноси бољој туристичкој понуди

Градоначелник Симо Салапура посетио је данас традиционалну манифестацију „Фестивал чварака“ која се као и претходних година одржава на Спортском центру „Лехел“ у Мужљи.
Организатори манифестације су чланови Удружења породичних газдинстава „Кластер Фокус“ и неколико цивилних удружења, а циљ догађаја јесте да се чварци представе као мужљански „бренд“

 

 

Градоначелник је указао да је важно нагласити да тај фестивал из године у годину „расте“ и да је прошле године доживео јубилеј.
- Када кажем да расте, мислим на податак да смо прошле године имали око педесет излагача, а ове године више од осамдесет и то доказује да Мужља, односно Зрењанин има конзументе и потенцијал даље да расте. Битно нам је да са „Кластер фокусом“ и Месном заједницом „Мужља“ негујемо културу сећања на старе обичаје и старе занате, што је делом и данас приказано. То нас дефинише кроз нашу историју, али и даје смернице за будућност – рекао је градоначелник,

 


Подсетио је на још једну манифестацију сличног концепта – „Белоблатску кобасицу“, одржану прошлог викенда у Белом Блату.

- Верујем да следеће године у нашим месним заједницама, од којих је свака специфична за себе, можемо да имамо низ богатих садржаја који ће додатно обогатити туристичку и културну понуду у нашем граду – рекао је још градоначелник Симо Салапура који је обилазак штандова искористио и за разговор са овдашњим произвођачима и начинима на које им Град може пружити подршку за унапређење производње.

 

 

Фестивал је отвореним прогласила Елвира Ковач, потпредседница Скупштине Србије и потпредседница Савеза војвођанских Мађара која је указала да то што се ова манифестација одржава више од десет година и што се сваке године повећава број учесника и такмичара показује њену популарност и успешност организатора и то не само месне заједнице, већ и великог броја невладиних организација.

 

 

- Оно што је отворена жеља месне заједнице јесте да се од мужљанских чварака направи бренд, јер, како кажу, они заиста имају специфичан укус и управо одатле је кренула идеја о организацији. Данас нас је послужило и лепо време, а неки од учесника који су још јутрос дошли казали су да је било веома хладно. Од пре неколико година направљен је план да се паралелно са манифестацијом „Фестивал чварака“ организује и традиционална минифестација међу Мађарима у којој се деца и старији облаче у маске, а све у циљу да се отера зима, Имам утисак да смо успели у томе, сунце сија и сви се осећају пријатно – рекла је још Елвира Ковач.
-

 


Присутне је поздравио и пожелео лепо дружење и Ервин Палатинуш председник Савета Месне заједнице „Мужља“који је захвалио и удружењима која су учествовала у организацији и уз чију ће помоћ „Фестивал чварака“ трајати још дуги низ година.   

 


У оквиру овогодишње манифестације, други пут је одржан и Фестивал ракије, такмичарског карактера. 
Током целодневне манифестације посетиоци су у прилици да, пред чварака,  пробају или купе и кобасице, мекике, сланине, шунке, сир и остале домаће производе. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6903/CVARAK_FEST_MUZLJA_2023_00.jpg