Град Зрењанин одабран за имплементацију пилот Програма за унапређење услуга менталног здравља за младе који спроводи UNICEF у партнерству са Министарством здравља

Поводом почетка имплементације Програма за унапређење услуга менталног здравља за младе и који тренутно тестирају Минимални пакет услуга данас је у Барокној Сали Градске куће одржан састанак представника UNICEF Србија и Министарства здравља са представницима просвете, здравства, социјалне заштите, Црвеног крста и Канцеларије за младе из нашег града, а догађају је присуствовао и помоћник градоначелника за ресор младих Рајко Капелан. 

 

 

Присутне је најпре поздравио заменик градоначелника Саша Сантовац који се захвалио свима који су узели учешће у овом, како је нагласио,  веома важном Програму за унапређење услуга менталног здравља за младе.
- Знамо да сте и поред великог обима и сложености посла који обављате уложили додатни напор како би сте унапредили своје компетенције и како би се нашли на услузи младима којим је потребна подршка. Зрењанин је препознат као град који има капацитета и могућности да буде један од пионира у овој области. Град Зрењанин свакако подржава овај Програм везан за ментално здравље младих, али
Град не може сам. Најважнији ресурс у граду Зрењанину постоји, а то су стручњаци који се налазе управо у овој сали, а да би услуга за младе била успостављена и одржива потребно је више укључити и ресорна министарства како би се обезбедили недостајући ресурси попут стручног кадра и простора. У нади да ћемо заједнички - UNICEF, ми у јединицама локалне самоуправе, покрајински секретаријати и ресорна министарства унапредити услуге за адолесценте и младе желим вам успешан рад – поручио је заменик Сантовац. 

 

 

Заменица директорке UNICEF - а Србија Јоси Буркхарт захвалила је Граду Зрењанину и заменику градоначелника на добродошлици и подршци  и изразила задовољство што се овај скуп одржава у предивној згради Градске куће.
Навела је и да је Зрењанин препознат као град који има капацитета и могућности да буде један од пионира у овој области. 
- Данас смо овде из разлога што се пилот пројекат реализује у вашој локалној самоуправи. Реч је о пројекту који уводи велики број иновација експерименталног карактера, а који се заправо бави питањима менталног здравља младих и адолесцената – казала је Јоси Буркхарт.

 

 

Иначе, Зрењанин је изабран да буде један од свега три града у којима ће ове услуге бити пилотиране и евалуиране, и на основу тога ће бити развијен предлог унапређивања услуга за адолесценте и младе у сва три сектора здравство, образовање и социјална заштита.
- Зрењанин је изабран из два разлога, с једне стране зато што је на основу анализе потреба утврђено да се постоје индикатори да се овај град изабере, а с друге стране зато што је Министарство здравља препознало капацитете вас као професионалаца који ћете бити у могућности да учествујете и спроведете овај пројекат – рекла је још Буркхарт.

 

 

Филип Волф из Сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту Министарства здравља изразио је задовољство што то министарство подржава овај пројекат међу којима је и Зрењанин. 
- Надамо се да ћемо ове активности успети да проширимо и на друге локалне самоуправе – рекао је Волф и подсетио да је нови Национални програм за ментално здравље донет 2019. године, а да су овакви програми, кроз подршку међународних организација попут UNICEF-а веома драгоцени.      

 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6960/unicef_00.jpg