Градоначелник потписао уговоре захваљујући којима ће у нашем граду бити одржан Камп за младе из дијаспоре, али и изграђена трим стаза у Карађорђевом парку

Градоначелник Симо Салапура потписао је данас у Београду два уговора, један који се тиче организације Kампа за младе из дијаспоре у нашем граду, а други на основу коjјег ће бити изграђена трим стаза у Карађорђевом парку.
Уговор на основу којег ће у нашем граду током јула и августа бити одржан летњи камп за младе из дијаспоре градоначелник Салапура и представници још неколико градова и општина потписали су са министром без портфеља у Влади Републике Србије задуженим за координацију активности и мера у односима са дијаспором Ђорђем Милићевићем.

 

 

- Данас је изузетно важан дан како за нас, тако и за наше сународнике који живе ван Србије.  Ова иницијатива представља корак ка снажнијем јачању веза са дијаспором и представља преданост младима који живе ван граница наше земље – рекао је он и указао да је жеља да младе људе који живе ван граница наше земље мотивишу да још више размишљају о Србији.
 - Поносан сам јер наша Влада препознаје важност повезивања са дијаспором јер то је драгоцен извор знања, искуства и талената, а ми желимо да појачамо везе са сународницима из читавог света – рекао је Милићевић и захвалио представницима локалних самоуправа за подршку у организовању кампова.

 


Како је данас речено, локалне самоуправе организују тематске кампове у којима ће учествовати више хиљада младих из дијаспоре, а када је реч о нашем граду,  пројектом "Спортски камп Зрењанин" предвиђено је учешће младих из дијаспоре и региона, као и младих из Србије, у доби од 14 до 19 година, од 13. до 19 августа.

Обраћајући се присутнима, градоначелник је рекао да је Град Зрењанин са задовољством прихватио иницијативу и конкурисао за реализацију тог пројекта, посебно из разлога што је пре две године баштинио титулу Европског града спорта.
- Као носиоци те титуле определили смо се за овај спортски део, а култура и спорт јесу оно што је специфично за нашу земљу, али и нешто што младима из дијаспоре пружа ближу везу и ближи идентитет када су у питању ови кампови. Ми смо спремили програм који ће се поред спорта бавити и активностима везаним за идентитет, историју и културу у нашем граду и верујем да ће млади из других земаља понети са собом добре утиске и још ближе се повезати са нашим градом, са нашим јединицама локалне самоуправе, а пре свега са државом Србијом – рекао је градоначелник Салапура. 

 

 

Указао је и да Град Зрењанин као и остале јединице локалне самоуправе чврсто стоје уз идеју да се више зближе са дијаспором.
- Град Зрењанин и моји сарадници жељно ишчекујемо овај камп и позивамо министра и све вас да дођете у наш град , али и да следеће године привучемо још већи број младих из дијаспоре – поручио је он. 
Иначе, планирано је да у кампу борави 100 учесника из дијаспоре и 50 учесника са територије Града, а резултати пројекта укључују: Повезивање и упознавање младих из дијаспоре и региона, као и младих из Србије, побољшање разумевања и поштовања различитих култура и традиција, развој вештина лидерства, тимског рада и комуникације, повећање нивоа физичке активности и промоција здравог начина живота међу младима, као и повећање свести о туристичким атракцијама и потенцијалима Зрењанина и околине и јачање веза између локалне заједнице, младих и дијаспоре.
Очекује се да тим поводом у наш град дођу млади из Румуније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Аустрије, Словеније и Италије. Организација кампа поред спортских активности подразумеваће и одржавање едукативних радионица, посете туристичким знаменитостима у околини нашег града и културни програм. 
 


Када је реч о изградњи трим стазе, градоначелник је уговор за реализацију пројекта „ Изградња трим стазе у Карађорђевом парку у Зрењанину", у Министарству туризма и омладине - Сектору за туризам, потписао са државним секретаром Урошем Кандићем
Тим документом предвиђено је да поменуто Министарство финансира пројекат са 20 милиона динара, на име развоја туризма у нашем граду.

 


Изградња трим стазе, поред пошумљавања које је реализовано, планирана је у склопу реконструкције Карађорђевог парка како би то место било оплемењено и новим садржајима будући да се у близини налазе и спортски објекти.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7062/DSC_8219_00.jpg