Уручени уговори за унапређење органске производње и доделу средстава за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио је данас у Градској кући уговоре корисницима који су добили средства на два конкурса из области пољопривреде, а које је расписао Град Зрењанин - за унапређење органске производње и доделу средстава за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, у набавку нове опреме, машина и механизације, у 2023. на територији града Зрењанина.

 

 

Градоначелник је обраћајући се корисницима рекао да је ова мера можда скромна, али да је уверен да ће њима много значити.
- Ова година је свакако година када је привредницима потребна свака врста помоћи, што због кретања цена на тржишту, што због повећања цена репроматеријала, неповољних кредита и сматрамо да смо овом мером направили скромни допринос људима који се баве или органском производњом, или производе на мањим парцелама, односно у мањим пољопривредним газдинствима – рекао је градоначелник.
Када је у питању органска производња, указао је, Зрењанин је поред Новог Сада једини град који даје субвенције и подршку за такву врсту производње.

 


- Овакав програм имамо већ трећу годину заредом и задовољни смо као град што смо подржали органску производњу у нашем граду које отприлике на 14 хектара, највише у Лукином Селу на четири хектара и Тарашу на десетак хектара и они можда могу бити огледни примери како и  на који начин правити органске производе и развијати органску производњу, а самим тим и оживети село и приволети још више људи да се баве таквом врстом производње – казао је он.
За конкурс из области органске производње опредељено је два милиона динара , расписан је у намери да пружи подршку мањим пољопривредним газдинствима.

 


- Наишли смо на добар одзив и добре повратне информације. Оно што је новина и на чему радимо заједно са Унијом послодаваца, јесте да сублимирано све те производе и направимо продавницу где ће пољопривредници, поред продаје са кућног прага и поред продаје на пијаци, моћи да продају своје производе, не само а прехрамбени производи већ и различити производи кућне радиности, као и сеоски туризам јер имамо пољопривредна газдинства у статусу туризма и уверени смо да ће ова мера додатно допринети да оживимо село, јер су се управо и прве информације и идеје за овај конкурс јавили кроз активност „Да нам села буду ближе“ коју реализујемо ево већ другу годину – навео је градоначелник Салапура.

 


Оценио је и да су овакви конкурси значајни за мала пољопривредна газдинства будући да Министарство пољопривреде, покрајински секретаријати , или ИПАРД нису адресе где они могу да затраже помоћ.
- Управо из тог разлога ми смо и направи конкурс у коме је ограничена површина у власништву  до два хектара, јер је то како нам се чинило циљна група која је мало запостављена, а ово ће бити једна додатна подршка у њиховом раду, широка палета од набавке репроматеријала до набавке неопходне пољопривредне механизације. Овакву праксу наставићемо и наредних година, а након повратних информација које су за нас битне видећемо хоћемо ли ићи на проширење обухвата броја корисника или на повећање износа субвенција које дајемо – поручио је.

 

 

Међу корисницима који су добили средства на основу конкурса за унапређење органске производње је и Душанка Ђукић која се бави органском производњом бави од 2006. године.
- Реч је о воћарској производњи, а воћњак је у органском систему узгоја од самог заснивања. Сада имамо импровизовану хладњачу, а захваљујући овим средствима реализоваћемо проширење капацитета и на другу просторију – казала је Ђукић, а да је реч о значајној помоћи оценили су и други корисници.     

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7065/UGOVORI_POLJOPRIVREDNICI_JUN_2023_00.jpg