Филм и ТВ серија “Дјеца Козаре” снимају се у Зрењанину: градоначелник посетио филмски сет и разговарао с редитељем Лорданом Зафрановићем

Како је и најављено претходних дана, у Зрењанину је почело снимање кадрова играног филма и телевизијске серије “Дјеца Козаре”. Снимање је јуче обављено на Тргу слободе и улицама Светозара Марковића и Светосавска, које су дочарале филмски Загреб током ратне 1942. године. Снимању је делом присуствовао и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и том приликом разговарао и с режисером филма, чувеним Лорданом Зафрановићем
 
 
 
 
Градоначелник је изразио задовољство што је Зрењанин део овако великог и важног пројекта и пожелео Зафрановићу и целој филмској екипи успешан рад и боравак у нашем граду током три дана, колико је предвиђено да снимање траје. Редитељ Зафрановић захвалио се градоначелнику на интересовању за снимање и на сарадњи с Градом Зрењанином, као и на посети филмском сету, истичући да су зрењанински екстеријери, улице и фасаде атрактивни и занимљиви за филмску уметност. Зрењанин се продуцентима филма учинио најпримеренијим да га уподобе за “филмски Загреб”, а Трг слободе јуче је "одиграо" ту улогу.
 
 
 
 
„Овај филм доноси једну важну поруку - да је на овим нашим просторима могућ суживот. Како се каже: не треба заборавити зло, али ваља нам живети заједно. Ту смо где смо. Без обзира на све историјске трзавице, балкански народи морају наћи начин да живе у добру, не у злу“, изјавио је Зафрановић пред почетак снимања.
 
Градоначелник је такође истакао да је у уторак, у Градску кућу, где је одржан кастинг, дошло више од 300 Зрењанинки и Зрењанинаца, заинтересованих да учествују у филму као статисти, те да ће наш град током три дана бити домаћин бројној филмској екипи од око 150 људи. Трг са спомеником је прилагођен потребама филма, а суштина је да филм говори о страдањима српског народа у Независној држави Хрватској, уз анализу зла у време фашизма, тему којом се Лордан Зафрановић годинама бави у својим филмовима. 
 
 
 

   
Ауторску и глумачку екипу, предвођену Зафрановићем, чини више од 100 глумаца и још 60-ак професионалаца из целог региона, а планирано је да је снимање траје до почетка септембра.
 
Многобројна филмска екипа наставила је снимање почетком јуна у околини Беле Цркве, а филмски и серијски пројекат “Дјеца Козаре“ ради се по сценарију Арсена Диклића из 1986. године. За потребе овог захтевног и по много чему монуметалног пројекта, на више локација у Србији, као и у Републици Српској, изграђена је комплесна сценографија како би се што веродостојније приказали догађаји из лета 1942. Сценографију која се месецима градила, осмислио је Миленко Јеремић, легенда домаће сценографије, који је са Зафрановићем већ сарађивао на филму “Окупација у 26 слика“.   
 
 
 
 
Као што је од раније познато, у глумачкој поставци ћемо гледати и Микија Манојловића, Ирфана Менсура и Леона Лучева.
 
Цео пројекат, који чини филм и ТВ серија од шест епизода, изводи Минакорд продукција заједно са РТС-ом и Телекомом Србије, а извршна продукција је Кошутњак филм. Пројекат је подржан и од стране Филмског центра Србије, Секретаријата за културу АП Војводине, Владе Републике Српске и Филмског центра Републике Српске.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7086/LORDAN_ZAFRANOVIC_0.jpg