Министарка Ирена Вујовић обишла радове на санацији несанитарне депоније на трасама цевовода и ретензије у индустријској зони “Југоисток 2” у Зрењанину

Пројекат санације несанитарне депоније на трасама цевовода и ретензије у индустријској зони “Југоисток 2” значајан је из неколико разлога, а радови који су у току финансирају се средствима Министарства за заштиту животне средине Републике Србије и Града Зрењанина. Тим поводом, локацију некадашње градске депоније данас је посетила ресорна министарка Ирена Вујовић, заједно с покрајинским секретарима за заштиту животне средине Немањом Ерцегом и за пољопривреду Владимиром Галићем, челницима Града Зрењанина - градоначелником Симом Салапуром, замеником Сашом Сантовцем, помоћником Цицом Вучковић, као и шефицом Одсека за заштиту и унапређивање животне средине Градске управе Јеленом Брусин Поучки и народном посланицом Станиславом Јаношевић
 
 
 
 
“Налазимо се на локацији затворене несанитарне зрењанинске депоније која је овде преко 40 година служила за неправилно одлагање градског отпада. Изузетно је важно да решимо овај вишедеценијски проблем, без обзира што је ова депонија затворена, свакако да је остала велика количина отпада која и даље утиче на загађење земљишта, али и на аерозагађење. Овде је и индустријска зона, на простору ове депоније је траса цевовода, а треба да се ради и ретензија, како би атмосферска вода пролазила што лакше и како се не би стварале поплаве, а самим тим изливао и отпад који се налази у дубини. Депонија је, након престанка коришћења, прекривена песком, али свакако отпад није разврставан, нису урађене фолије и све остало што треба урадити како би се затворило на адекватан и правилан начин и приступ  по светским стандардима, по којима радимо. Ово је прва фаза радова на затварању депоније, пратићемо радове и даље и очекујемо да буду завршени до краја године”, рекла је министарка Вујовић и захвалила се и Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине и градоначелнику Зрењанина, с којима Министарство за заштиту животне средине остварује добру сарадњу, кроз више значајних пројеката.
 
 
 
 
“У претходном периоду смо затварали и дивље депоније, а очекује нас, с почетком грејне сезоне, и замена котла у основној школи у Ечки, са мазута на гас, и свакако бољи услови и амбијент за боравак 250 малишана током зиме, боље грејање и потпуно елиминисање аерозагађења”, навела је она. 
 
Још је рекла и да се, као министарство, залажу за затварање старих несанитарних депонија и на другим локацијама у Србији. 
“У овом тренутку се затварају и депоније у Пожеги, у Руми, имамо још пуно спремних пројеката за затварање следеће године, решаваћемо то путем конкурса, из буџета, а такође преговарамо и са страним партнерима, у вези са новом линијом кредита, управо за ту намену. Паралелно с тим, један од услова за затварање депонија јесу градске санитарне које постоје и регионални центри који крећу с изградњом широм Србије”, истакла је ресорна министарка. 
 
“Град Зрењанин, уз подршку Министарства за заштиту животне средине, решава историјско загађење и налазимо се на локацији која је, до 1986. године, служила за одлагање градског комуналног отпада”, казао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура и подсетио да је те године отворена нова градска депонија, на коју се и данас одлаже отпад. 
 
 
 
 
“Уз подршку Министарства и средствима града, у току је прва фаза санације несанитарне депоније, укупна вредност радова је 253 милиона динара, од чега је Министарство за заштиту животне средине издвојило близу 203 милиона динара. Желим и овом приликом да истакнем да буџетски фонд Града Зрењанина за заштиту животне средине износи преко милијарду динара и чини 15 одсто од укупног буџета, његове расходне стране. Верујемо да овакви, као и други пројекти које реализујемо, попут изградње пречистача отпадних вода, као и затварања, санације и ремедијације актуелне градске депоније, доприносе бољем и квалитетнијем животу становиштва, наравно и вишем степену заштите животне средине”, казао је градоначелник.  
 
Након обиласка радова на локацији депоније у зони “Југоисток 2”, које изводи предузеће “Еко Мабер Инжењеринг” из Панчева, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, заједно с покрајинским секретарима Немањом Ерцегом и Владимиром Галићем, у Градској кући одржала је радни састанак с градоначелником Салапуром и његовим сарадницима. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7078/MINISTARKA_VUJOVIC_DEPONIJA_0.jpg