Саопштење: санирано пет жаришта афричке куге свиња, извршена 221 контрола, појачати мере превенције, у среду састанци у три села

У борби против афричке куге свиња, надлежни органи санирали су пет жаришта на подручју насељеног места Чента. Током шест дана, ветеринарска инспекција извршила је 221 контролу код држалаца свиња. Овим опасност није отклоњена и неопходно је појачати мере превенције, како се ова болест, за коју нема адекватног лека, не би ширила. То је саопштено на данашњем састанку, одржаном у кабинету градоначелника Зрењанина Сима Салапуре, ком су присуствовали представници надлежних републичких органа, јавних предузећа и органа Градске управе.  
 
 
Учесници састанка апелују на грађане и упозоравају посебно пољопривреднике који гаје свиње да поштују прописане мере, да сваку сумњу на болест код животиња пријаве ветеринару или ветеринарској инспекцији, да не премештају животиње на другу локацију, да не продају свиње на нелегалном тржишту, да ограниче кретање у својим газдинствима и на фармама лицима која нису запослена, да поштују биосигурносне мере и мењају обућу и одећу након изласка са фарме.
 
Као једна од мера превенције, а ради бољег информисања на терену, у среду, 5. јула, биће одржани састанци са сточарима, држаоцима свиња, у месним заједницама Книћанин (10.00 часова), Перлез (12.00 часова) и Фаркаждин (14.00 часова).
 
 
У овом тренутку већи део територије града Зрењанина је угрожено подручје, а око Ченте, у пречнику од три километра, је заражено подручје. Локална самоуправа и надлежна предузећа ће, у сарадњи с Министарством пољопривреде, Управом за ветерину, инспекцијским органима и Средњобанатским управним округом ангажовати средства неопходна за спречавање ширења ове болести која, као последњу меру, има уништавање свих свиња на зараженом подручју, што се заједничком акцијом жели избећи. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7069/SASTANAK_VETERINARSKA_INSPEKCIJA_0.jpg