Секвенце филма “Дјеца Козаре” снимају се наредне недеље у Зрењанину - Трг слободе трансформише се у загребачки, припреме већ од данас

Град Зрењанин биће током наредне недеље, од 10. до 14. јула, домаћин екипи филма “Дјеца Козаре”, коју ће предводити чувени редитељ Лордан Зафрановић. Секвенце филма и ТВ серије снимаће се на Тргу слободе који ће бити прилагођен Тргу Бана Јелачића у Загребу, почетком Другог светског рата, и околним улицама, посебно Суботићевој. 
 
Продуценти филма, који се снима под покровитељством Министарства културе Републике Србије, изразили су жељу да део сцена сниме у Зрењанину, јер им се амбијент нашег Трга слободе, читав плато с фасадама и спомеником, учинио најпримеренијим да га уподобе за “филмски Загреб”. Припреме за снимање почињу већ данас и током ове недеље наше суграђане не би требало да изненаде одређени радови и интервенције на тргу, као ни све оно што се буде на њему налазило током снимања. 
 
Редитељ Лордан Зафрановић већ деценијама припрема филм о злочинима у Јасеновцу, по сценарију Арсена Диклића, и истиче да би тај филм требало да представља врх његовог стваралаштва. Некадашњи студент легендарне Прашке филмске школе годинама се бави анализом зла у време фашизма, што се јасно огледа у његовој ратној трилогији - “Окупација у 26 слика” (1978.), “Пад Италије” (1981.) и “Вечерња звона” (1986.), филму “Крв и пепео Јасеновца” (1983.) и документарцу “Залазак стољећа - Тестамент Л.З.” (1994.).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7070/Grad_0.jpg