У Мужљaнском риту одржана јубиларна манифестација у славу косидбе, жита и хлеба – 40. „Жетелачки дан“

Градоначелник Симо Салапура присуствовао је данас јубиларном 40. "Такмичењу жетелаца", манифестацији која за циљ има неговање и очување традиционалних жетвених обичаја, у славу косидбе, жита и новог хлеба. 

 


У организацији Кластера “Фокус” и Удружења за неговање старих обичаја “Ремуш”, манифестација је и овога пута одржана у Мужљанском риту, поред Пони фарме, a свечано јуј је отворио Јухас Балинт директор фондације "Prosperitati"

 

 

Поред такмичара из Зрењанина и насеља Мужља, одазвале су се и екипе из других места у Војводини, али из Мађарске.
Манифестација је почела у ипред мужљанског Мађарског КУД „Петефи Шандор“ културно- уметничким програмом, а затим настављена у салашарском и равничасрком амбијенту, где су поред централног догађаја – такмичења у откосу жита, на начин и по обичајима како се то радило у прошлости, коме је претходио богат жетелачки доручак, одржана су и друга такмичења, уз песму и игру.

 

 

Ервин Палатинуш председник МЗ „Мужља“ рекао једа се ова манифестација успешно одржава толико година захваљујући старијим мештанима, а у последње време и младима који су прихватили ту традицију.

 

 

- Сви се жале да људи иду са ових простора и да нас нема довољно, међутим, то није истина, још увек нас има доста и биће нас да организујемо овакве традиционалне манифестације које су веома важне и тичу се наших корена и порекла – рекао је он и нагласио  да се данас окупило петнаест такмичарских екипа.

 


У склопу манифестације одржан је и „мини“ Пољопривредни сајам који је по мишљењу Палатинуша занимљив будући да на нашем подручју има много оних који се баве пољопривредом.

Најстарији косилац био је Еаман Пал из Мужље (79) који, како је рекао, коси од своје четрнаесте године и учествује на такмичењу од 1980. године.
  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7068/ZETELACKI_DAN_2023_00.jpg