У Градској башти обележена Светска недеља дојења – едукативно дружење за будуће маме и тате, жене са бебама које доје и оне који планирају трудноћу

Поводом Светске недеље дојења, која се сваке године обележава од 1. до 7. августа, Патронажна служба и Служба за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ организовала је едукативно дружење у Градској башти за све заинтересоване будуће маме и тате, жене са својим бебама које доје и оне који планирају трудноћу.

 

 

Том приликом презентован је рад Школе за труднице, а присутне мајке поделиле су своја искуства у вези са дојењем. Патронажне сестре одржале су и практичну обуку присутним трудницама о техникама дојења, а дружење је завршено томболом где су сви присутни добили пригодне поклоне.

 

 

Указано је да дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном и да је мајчино млеко потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота.

 

 

Посебно је важна подршка запосленим мајкама које због природе посла морају да се врате истом врло брзо након порођаја и којима би требало да се омогући да доје на радном месту. Истовремено, важно је усвојити јавноздравствене политике које охрабрују жене да доје на радном месту и у јавности

Светска недеља дојења обележава се у више од 170 земаља света како би се повећали знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу.

 

 

Подсетимо, пре две године у Градској башти у склопу кампање Роса воде „Беба бира где“ којом се шири свест о значају дојења, постављене су две клупе, а на иницијативу предузећа “Чистоћа и зеленило” на неколико локација у граду постављене су клупе на којима мајке могу да доје и пресвлаче бебе.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7114/NEDELJA_DOJENJA_2023_00.jpg