Каритас Србије је уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), отворио Каријерни центар за особе са инвалидитетом у Зрењанину

Каритас Србије је уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), отворио Каријерни центар за особе са инвалидитетом у Зрењанину, са циљем пружања подршке особама са инвалидитетом у процесу тражења посла и укључивања у радно окружење. 

 

 

У каријерном центру, саветница ће пружати услугу каријерног саветовања, организовати групне радионице личног развоја, а биће доступне и различите обуке за тржиште рада, као и праксе у приватном сектору.
Каријерни центар у Зрењанину, један је од 6 центара који су отворени у оквиру пројекта “Посао по мери; Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, који финансира USAID, а спроводи Форум младих са инвалидитетом. Остали партнери на пројекту су Каритас Србије, Фондација Ана и Владе Дивац, Смарт Колектив и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије.

 

 

Град Зрењанин један је од потписника Меморандума о разумевању са Форумом младих са инвалидитетом у оквиру пројекта Посао по мери, којим је у децембру прошле године афирмисана међусобна подршка и сарадња на активностима, а у циљу креирања инклузивног тржишта рада и подстицања послодаваца на запошљавање особа са инвалидитетом.
 - У нашим развојним агендама приоритет заузимају инвестиције и нова радна места, као и могућност запошљавања за све осетљиве категорије наших суграђана. Пројектом економског оснаживања особа са инвалидитетом допуњавамо спектар јавних позива који је Град Зрењанин у претходном периоду реализовао по први пут, попут оних за економско оснаживање жена и економско оснаживање младих. Драго нам је што Град Зрењанин, на овакав начин, у сарадњи са Форумом младих са инвалидитетом и Каритасом Србије, може да промовише потенцијал особа с инвалидитетом, који је огроман. Сигуран сам да ће  отварање Каријерног центра за особе са инвалидитетом у Зрењанину допринети њиховом лакшем запошљавању, укључивању у радно и социјално окружење, али и повећању свести свих нас у локалној заједници, посебно послодаваца, да су особе с инвалидитетом наши суграђани с истим правима на рад и егзистенцију - рекао је  градоначелник Симо Салапура.  

 

 

Каријерни центри су отворени и у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици и Ваљеву, где је тренутно у току и промотивна кампања у циљу информисања свих особа са инвалидитетом које су у потрази за послом, како да се јаве и закажу разговор у локалним Каријерним центрима.
- Интензивно радимо у три области интересовања:  унапређујемо радну снагу тако да особе са инвалидитетом имају вештине и знања неопходне да обезбеде посао; подстичемо предузетништво особа са инвалидитетом тако да имају приступ капиталу, тржиштима, техничкој помоцћи и мрежама на равноправној основи са другима;  промовишемо свеобухватно повољно окружење које одговара потребама, изазовима и могућностима особа са инвалидитетом. Настојимо да олакшамо значајно укључивање самих особа са инвалидитетом у различите процесе у области запошљавања, те да вреднујемо њихове ставове и искуства - рекла је Јована Кривокућа - Миловановић, извршна директорка Форума младих са инвалидитетом.

 

 

У зрењанинском Каријерном центру, у просторијама Caritasа, на адреси Љубљанска 15, сваким радним даном од 08 до 16 часова, дочекаће вас саветница Валериа Молнар. Разговор са саветницом се заказује путем мејла: savetnica.caritaszr@gmail.com, као и путем телефона  065/93-06-644
- Саветница ће радити са корисницима индивидуално, али и у малим групама у оквиру којих ће полазници имати прилике да развијају своје меке вештине, као што су вештине управљања временом, асертивна комуникација, решавање конфликта. Наше радионице личног развоја трају око 2 месеца, динамика долазака је три пута недељно. Такође, у оквиру пројекта, корисници ће имати прилике и да буду укључени у радне праксе или да бесплатно похађају професионалне обуке, како би им се заиста омогућила већа конкурентност на тржишту рада и лакше запослење -  изјавила је Марина Костић, координаторка пројекта из Каритас Србије, додајући да је важан аспект рада са корисницима и пружање подршке у препознавању индивидуалних потреба за прилагођавањем радног места и радних задатака, као и подрршка за регистрацију на портал за запошљавање особа са инвалидитетом.

 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7247/OTVARANJE_KARIJERNOG_CENTRA_OSI_00.jpg