Одржан девети састанак Пословног савета града Зрењанина - привреда у средњем Банату се опоравља

Девети радни састанак Пословног савета града Зрењанина одржан је у Сали Градског већа, а како је дневним редом и предвиђено, представљена је информација о стању привреде за прва три квартала ове године, као и  План развоја развоја града за период 2023 – 2030. и информација о будућим пројектима града коју је члановима тог тела предочио градоначелник Симо Салапура.

 


Поред Живанка Радованчева, председника Савета, радном састанку присуствовала је и помоћница градоначелника Цица Вучковић.
У информацији о стању привреде наведено је да постоји привредни раст и да спољнотрговински суфицит износи 3,3 милиона евра. Указано је и на то да је на евиденцији Националне службе за запошљавање, закључно са 31. августом регистровано 9.557 лица које тражи запослење, што говори о томе да је незапосленост у односу на исти месец прошле године мања, будући да је тада на евиденцији било 10.562 незапослена лица.

 

 


У наставку радног састанка, чланица Савета Јелена Травар Миљевић говорила је о Плану развоја града за период 2023 – 2030. који  је усвојен на претходној скупштинској седници, а посебно се осврнула на израду средњорочног плана града Зрењанина за период од 2024. до 2026. године.   

Градоначелник Симо Салапура рекао је члановима Савета да би овај октобар могао окарактерисати као најоптимистичнији месец у последње три године.
- Потписан је уговор о изградњи ауто – пута Београд – Зрењанин – Нови Сад, што ће много променити будућност Зрењанина. У Општој болници од понедељка ће бити у функцији магнетна резонанца коју та установа до сада није имала, а  када је реч о проблему који тишти Зрењанинце и све нас, јесте да смо врло брзо до тога да техничка вода из фабрике воде крене кроз водоводну мрежу до крајњих корисника, што је прва фаза реализације, а затим у априлу очекујемо и реализацију друге фазе, и да захваљујући пречистачу воде буде скинута забрана коришћења зрењанинске воде за пиће после двадесет година – рекао је градоначелник.

 

 

 

Градоначелник је указао и на проблем друмско - железничког моста и подсетио да се раде два одвојена решења, за нови друмски и нови железнички мост.
- Постојећи мост ће остати као могућност пешачко – бициклистичког моста. Све то су решења која су нам потврђена из Инфраструктуре железнице и Путева Србије. Оно што такође видим као велику шансу и потенцијал, а на чему смо почели да радимо, јесте да смо након добијања преноса парцела са државне на наше добили парцелу на Мотелу Шумице где разрађујемо просторно плански документ спортско – рекреативно - омладинско – туристичког карактера, што ће бити пројекат који ће бити развијан у наредном периоду – рекао је још градоначелник Салапура.        

 


Када је реч о обилазници, очекује се добијање грађевинске дозволе до краја године чиме ће то бити потпуно припремљен пројекат, а говорећи о пречистачу отпадних вода, градоначелник је указао да су испоштоване све законске норме и да је инвеститор у преговорима са извођачима радова о почетку радова. 

Градоначелник је као добре показатеље нагласио да је по први пут буџет за заштиту животне средине повећан за око пет пута у односу ранији период  и премашио цифру од милијарду динара , а да трансфери виших органа власти преко пројеката и конкурса такође износе преко милијарду динара што је три пута више у односу на раније износе током претходних година. 

   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7246/POSLOVNI_SAVET_OKTOBAR_00.jpg