Потписан уговор у Министарству заштите животне средине: обезбеђена средства за другу, завршну фазу пројекта санације некадашње градске депоније

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписали су данас у том министарству уговор о финансирању радова у оквиру друге, финалне фазе пројекта затварања и санације несанитарне депоније у Зрењанину која је и након затварања узроковала еколошке проблеме и представљала потенцијалну опасност по животну средину . 
 
Вујовић је навела да је реч о комплексном пројекту који улази у финалну фазу, што је још једна потврда одлучности државе да решава вишедеценијске проблеме, саопштило је ресорно министарство.
 
 

"Решавамо велики еколошки проблем Зрењанина који постоји већ 40 година, а депонија се простире на пет хектара и то уз саобраћајницу Зрењанин-Београд. Прва фаза радова је завршена, а сада настављамо даље. Овим уговором смо створили услове за прелазак на другу фазу радова, којом ћемо комплетно решити ову локацију. Циљ министарства које водим, као и целог тима у Влади Србије јесте Србија без несанитарних депонија и наставићемо из дана у дан, из пројекта у пројекат да се приближавамо том циљу", рекла је она.
 
Укупна вредност радова у другој фази пројекта "Санација несанитарне депоније на трасама цевовода и ретензије у индустријској зони "Југоисток 2", фаза 1 - извођење радова санације на позицији ретензије и фаза 2 - извођење радова санације на траси цевовода"  износи 346, 3 милиона динара, од чега Министарство заштите животне средине данашњим уговором обезбеђује 277 милиона динара, а остатак Град Зрењанин.
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура  указао је да је успешно завршена прва фаза реализације овог пројекта и да је то само једна од активности у области заштите животне средине коју Град Зрењанин финансира уз помоћ ресорног министарства и покрајинских секретаријата. Подсетио је још једном да буџетски фонд Града Зрењанина за заштиту животне средине у овом тренутку износи преко милијарду динара и чини 15 одсто од укупног буџета, његове расходне стране.
"Министарство заштите животне средине препознало је наше напоре које чинимо у оквиру стратешког еколошког програма "Зелени Зрењанин" и овим средствима, практично, омогућило да у потпуности решимо историјско, наслеђено загађење на овој локацији, на којој се до 1986. године налазила градска депонија. Наравно, на овоме се не заустављамо, очекује нас изградња централног пречистача отпадних вода, затварање, санација и ремедијација актуелне градске депоније и други пројекти који граду Зрењанину и његовим становницима доносе здравију животну средину и виши степен њене заштите", поручио је градоначелник, након данашњег потписивања уговора у Београду.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7250/UGOVOR_DEPONIJA_FAZA_II_0.jpg