Председник Покрајинске владе Игор Мировић: Први пут у историји зрењанинска болница добија магнетну резонанцу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је данас, заједно са покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем и градоначелником Симом Салапуром, Општу болницу „Ђорђе Јоановић“ у којој ће по први пут бити пуштена у функцију магнетна резонанца, која почиње с радом у понедељак, 30. октобра.
 
 
 
 
- Заиста сам задовољан, јер као што се може видети, изградили смо објекат и обезбедили и магнетну резонанцу за потребе Опште болнице. Ово је први пут у историји да зрењанинска болница добија магнетну резонанцу, реч је о апарату који смо набавили за потребе Клиничког центра Војводине и он ће од понедељка служити за постављање налаза, за дијагностику овде, у Општој болници у Зрењанину. У разговору са директором болнице и његовим сарадницима анализирали смо шта смо све набавили када је реч о најсавременијим апаратима за дијагностику и у овом тренутку имамо довољно ЦТ - а, довољно ултразвук апарата, набављамо и нови дигитални мамограф и можемо да кажемо да имамо све неопходне услове да све већи, број пре свега, младих лекара, специјализаната и оних који ће завршити специјализацију, заједно са искусним лекарима реализују све здравствене процедуре овде у Општој болници – казао је председник Мировић. 
 
Указао је да је набавка магнетне резонанце посебно важна будући да зрењанинска болница покрива територију са око 160.000 људи и да се у њој јече и људи из северног  и других делова Баната.
- Посебно је важна за људе који немају материјалних могућности да својим новцем плате прегледе код приватних власника и приватних центара који и овде у Зрењанину поседују магнетну резонанцу. Ово је, пре свега, једна врста улагања која ће омогућити да се велики број људи лечи, да се постављају дијагнозе и то је оно што је за нас важно – рекао је Мировић и подсетио на бројна улагања у здравство на територији Војводине. 
 
 
 
 
Председник Мировић је додао да за магнетну резонанцу постоји гаранција произвођача и да се, уколико се он буде користио према стандарду, не очекују проблеми у наредних три до пет година.
- Стандард је да Зрењанин у будућности увек има магнетну резонанцу и ми смо малочас говорили о томе да већ треба да планирамо да, за две до три године, купимо потпуно нови апарат, до тада имамо гаранцију произвођача да ће овај апарат функционисати према стандарду – указао је он.
 
Изразио је и очекивање да наредне године и Влада Србије започне реконструкцију већег броја општих болница на територији Војводине и навео да су потребе за тим исказале болнице у Суботици, Сомбору и овде у Зрењанину, где је потребно реконструисати пет спратова. 
 
Градоначелник Салапура рекао је да је за Зрењанин ово велики дан и лепа вест за све Зрењанинце. 
- Набавка магнетне резонанце само је један видова улагања Покрајинске владе у град Зрењанин и насељена места. Протеклих седам година готово 500 милиона динара уложено је у здравство, али морам да истакнем да су велика улагања била и у спортску инфраструктуру, саобраћају инфраструктуру и образовање. Ускоро очекујемо и расписивање набавке за један потпуно нови вртић на Багљашу, а  такође имамо подршку и када је у питању пољопривреда, будући да смо територија која има изузетно велику површину пољопривредног земљишта и 22 насељена места. Желим да се захвалим Покрајинској влади и секретаријатима који пружају подршку и верујем да ће овај данашњи догађај систем здравствених услуга на територији града Зрењанина дићи на један виши ниво – казао је градоначелник. 
 
 
 

Директор Опште болнице "Ђорђе Јоановић" Игор Китареску рекао је да ће, тиме што је магнетна резонанца постављена у нашем граду, сигурно бити растерећени Клинички центар Војводине и Институт „Каменица“.
- Овде ће повећати доступност апарата, а с друге стране, пацијенти ће добити бржу дијагнозу, брже лечење и бољу прогнозу болести. Што се тиче кадра, тренутно имамо десет специјалиста радиологије, у току наредна три месеца треба још троје да дипломира и заврши специјализацију, тако да ћемо имати тринаест радиолога који ће радити на овом магнету, а имамо и пет специјализаната на додатној обуци, што је највећи број радиолога које је Зрењанин икада имао – рекао је Китареску и навео да је у плану да се за почетак на магнетној резонанци ради у преподневној смени и сними петнаестак пацијената. План је да се крене са снимањем главе и кичмене мождине, а касније и осталог. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7237/MAGNETNA_REZONANCA_MIROVIC_0.jpg