Градоначелник обишао фирму “Петкус”: Још један доказ да у нашим зонама послују озбиљне фирме и компаније 

У наставку обиласка успешних зрењанинских компанија, градоначелник Симо Салапура и директор Привредне коморе Зрењанин Предраг Станков обишли су данас фирму „Петкус“ која у индустријској зони „Багљаш“ послује као ћерка компаније „УМ – ИНГ“ и бави се пројектовањем и производњом опреме и услугама консалтинга и инжењеринга у домену уљарске индустрије. 
 
Градоначелник Салапура истакао је, након разговoра са власницима Бориславом и Марком Умићевићем и обиласка производних погона, да је „Петкус“ пример како изворно зрењанинска идеја може да освоји свет. 
- Овом посетом настављамо комуникацију са привредницима који послују у индустријским зонама. Ово је компанија која запошљава шездесетак радника, од којих је чак сваки трећи инжењер и то доказује да у Зрењанину имамо успешну компанију која може да осмисли, пројектује, произведе и монтира опрему било где у свету – рекао је градоначелник.
 
 
 
 
Истакао је да је фирма „Петкус“ показатељ да у нашим, зрењанинским индустријским зонама послују озбиљне фирме и компаније које су доказале да могу имати високу позицију не само на eвропском, већ и светском тржишту.
- Зрењанин иде узлазном путањом када је опоравак привреде у питању – закључио је градоначелник Симо Салапура.
 
 
 
 
Власник и директор „Петкуса“ Марко Умићевић рекао је да тренутно раде на реализацији пројеката у Македонији и северу Румуније.
- У фази смо пуштања у рад озбиљног пројекта у Хрватској за фирму „Агроном“. Када је реч о пословању за наредну годину, већ имамо у изгледу реализацију неколико пројеката у Србији, а надамо се да ћемо наставити пројекат у већем обиму у Румунији. У овом делу године тренутак је када се више траже послови за наредну годину и мислим да смо солидно попунили капацитете, а момци и девојке, наши инжењери који раде у електро одељењу већ имају најаве за извоз на западно европско тржиште, део за Русију и могу рећи да смо у овом тренутку задовољни ситуацијом – казао је  Марко Умићевић.
 
Навео да је на почетку рада у „Петкусу“ радило свега њих троје, када је, како је рекао, било и лакше функционисати, а да је сада запослено више од педесет радника.
- Морам нагласити да тренутно имамо шеснаест инжењера, највише машинских инжењера, два технолога и пет електро инжењера. Што се тиче технологије, опреме и управљања, као и аутоматизације, покривамо пројекте у потпуности – рекао је Марко Умићевић
 
Иначе, како се на сајту компаније наводи, након успешне сарадње са немачком фирмом PETKUS Technologie GmbH 2011. године дошло је до идеје о отварaњу заједничке фирме.
 
 
 
 
Године 2011. PETKUS Technologie GmbH и УМ-ИНГ отварају заједничку фирму ПЕТКУС Балкан д.о.о. У 2018. години ПЕТКУС Балкан оснива ћерку фирму PETKUS Process Control, специализовану за израду софтвера за управљање постројењима, израду управљачких ормана и пуштање постројења у рад. Овај корак још више је допринео способности тима компаније да се ‘ухвати у коштац‘ са највећим инжењерским изазовима.
 
Услед ових проширења простора и области деловања, ПЕТКУС Балкан у 2019. години мења име у PETKUS Process Control. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7255/POSETA_PETKUS_UMING_0.jpg