Промовисани најуспешнији студенти, учесници Летње стручне праксе Техничког факултета “Михајло Пупин” и удружења ЗРЕПОК

Промоцијом резултата Летње стручне праксе, на Техничком факултету “Михајло Пупин”, данас је окончан овогодишњи, једанаести циклус тог пројекта који од 2011. године заједнички спроводе удружење привредника ЗРЕПОК и Технички факултет "Михајло Пупин", а који је подржан и финансиран од стране Града Зрењанина. 
 
На конкурс који је објављен маја месеца пријавило се 48 студената, а до краја је своје задатке реализовало њих 19. Треба напоменути да је студентима дата прилика да раде као појединци, или у двочланим и трочланим тимовима што још једна нова додата вредност овом пројекту. Студентима су задати реални проблеми за унапређење пословања и иновирање одређених пословних процеса које су, уз стручна лица - менторе решавали у предузећима током лета.
 
 
 
 
Пројектна решења која су предложили као одговор на задати проблем била су оцењивана од стране петочлане комисије, у чијем су саставу били представници ЗРЕПОК-а, факултета, као и студенткиња Весна Михајлов, победница претходног циклуса. Координатори пројекта били су проф. др Драгана Глушац, од стране факултета, и Драгољуб Бјелоглав од стране ЗРЕПОК-а. 
 
По броју стечених бодова на врху табеле нашао се студент друге године студијског програма Информационе технологије - софтверско инжењерство Лука Глишић са пројектом: "Израда и усавршавање постојеће wеб апликације и андроид апликације" у фирми Digiwear. Другопласирани је Дилан Добарџић са пројектом: "Анализа перформанси супермаркета и верних купаца", реализован у ГОМЕКС-у. Трећепласирани је студентски двојац са машинског инжењерства Дејан Ландуп и Огњен Крнета, са пројектом "ОV5X Нова Опел Астра", реализованим у компанији Новарес.
 
 
 
 
За прва три пласмана новчане награде је обезбедио ЗРЕПОК, а за све учеснике који су успешно реализовали задатке финансијску подршку обезбедио је Град Зрењанин, у чије је име данашњој свечаности присуствовао заменик градоначелника Саша Сантовац. Он је рекао да је Град Зрењанин укључен у програм Летње стручне праксе од 2013. године и да је препознао његов значај у повезивању високог образовања и зрењанинске привреде. 
“Прошле године по први пут су пројекти могли да се раде тимски, али то је и суштина рада у компанијама, та размена знања и идеја и способност прилагођавања условима рада и окружења. Летња стручна пракса доноси бенефите не само студентима, већ и компанијама и имамо примере да су некадашњи учесници у пројектима данас на утицајним позицијама у компанијама. То доказује да су и компаније које послују у Зрењанину препознале значај једног оваквог програма”, казао је Сантовац, уз честитке свим овогодишњим учесницима Летње стручне праксе. 
 
Координатор пројекта, проф. др Драгана Глушац, истакла је да се кроз овај пројекат могу и испратити промене које се дешавају око нас, како у привреди и свеукупном окружењу тако и у односу студената према изазовима 21. века и онога што нам цивилизација доноси.
“Привреди су потребни млади људи са академским знањем, као и са вештинама које припадају новом технолошком добу. Студенти су показали да су свесни моћи који имају наука и привреда када се удруже. Такође, на јучерашњој презентацији пројеката најјачи утисак је био да студенти желе знање, да желе да напредују и то нам заиста даје нову снагу за наредне пројекте овог типа”, рекла је професорка Глушац.
 
 
 
 
Учесницима Летње стручне праксе честитке су упутили и декан ТФ “Михајло Пупин” проф. др Милан Николић, председник Удружења ЗРЕПОК Горан Ковачевић и директорка Уније послодаваца Србије - Послодавци Зрењанинa Изабела Балинт Марков. Најуспешнији овогодишњи учесник, Лука Глишић, рекао је да је почаствован учешћем у Летњој стручној пракси и што му се пружила прилика да искористи знање стечено на студијама у реалном окружењу. 
“Препоручио бих и другим студентима, својим колегама, да учествују у овом програму. Мени ће ово искуство свакако значити у каријери и жеља ми је да овај пројекат, за који сам сада награђен, унапређујем и пласирам на тржиште”, истакао је најуспешнији учесник 11. циклуса Летње стручне праксе.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7252/LETNJA_STRUCNA_PRAKSA_2023_0.jpg