Међународни дан енергетске ефикасности – Град Зрењанин и Република за побољшање мера енергетске ефикасности у нашем граду у последње три године издвојили 80 милиона динара

Међународни дан енергетске ефикасности обележава се данас, 5. марта, а основни циљ јесте  подизање свести грађана о значају унапређења енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије без нарушавања комфора, стандарда живота или економске активности.

Када је реч о унапређењу мера енергетске ефикасности Град Зрењанин може се похвалити успешно реализованим пројектима које спроводи заједно са Министарством рударства и енергетике.

 

 

Како је недавно, приликом уручења уговора корисницима који су добили средства на Конкурсу за унапређење енергетске ефикасности кроз енергетску санацију домаћинстава, истакао градоначелник Симо Салапура Град Зрењанин те мере спроводи већ трећу годину.

Указао је и да су Град Зрењанин и Република за те три године издвојили чак 80 милиона динара.
Учешће 715 домаћинстава која су остварила право на субвенције је око 110 милиона динара, тако да укупно уложена средства за мере енергетске ефикасности у граду Зрењанину износе близу 190 милиона.

Субвенције су искористили и станари стамбене зграде у улици Милана Станивуковића 17,  на којој су управо завршени радови на постављању изолације на спољним зидовима. 

 

 

Препознајући бенефите, међу којима је и смањење нивоа угљен-диоксида у граду, као и уштеде које се тим мерама остварују, Град ће наставити у том правцу и обезбеђивати субвенције које ће доприносити бољој и економичнијој употреби енергије.

Подсећања ради, бесповратна средства додељивана су за замену спољних прозора и врата, постављање термичке изолације спољних зидова, постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице, замену постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на гас, замену постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу, уградњу топлотних пумпи, замену постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора, као и за уградњу соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде и уградњу соларних панела и пратеће инсталације.

 


  
Поред унапређења мера енергетске ефикасности, Зрењанин је, како је објавила Електропривреда Србије, у неколико наврата био на листи градова у којима је остварена највећа уштеда електричне енергије, односно смањење потрошње чему су засигурно допринеле и мере енергетске ефикасности које су спроведене у зрењанинским домаћинствима, али и рационална потрошња.  


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7385/energetska_dan.jpg