Ambasador Bugarske posetio Zrenjanin

U zvaničnoj poseti Zrenjaninu juče je boravio Njegova ekselencija, ambasador Republike Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov, sa saradnicima.
 
Domaćin ambasadoru Bugarske bio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, a centralne teme razgovora bile su mogućnosti ekonomske saradnje i upoznavanje ambasadora s dosadašnjim aktivnostima na privlačenju investicija u Zrenjanin. Takođe, ambasador Dimitrov, koji je ranije već boravio u poseti Belom Blatu, gde žive i pripadnici bugarske zajednice, izrazio je želju za unapređenjem saradnje i u oblasti kulture, sporta i turizma. 
 
 
Ambasador Bugarske upoznat je s aktivnostima koje Grad Zrenjanin preduzima tokom poslednjih godina na privlačenju investicija, počev od osnivanja Slobodne zone, izgradnje industrijskih zona, otvaranja biznis-inkubatora, do učešća Evropske unije u infrastrukturnom opremanju industrijske zone "Ečka". Nakon prijema, ambasador je posetio zone "Bagljaš", "Elemir" i "Ečka", a posetu Zrenjaninu završio je obilaskom Narodnog muzeja. 
 
Ocenjujući ovu posetu nastavkom saradnje Grada Zrenjanina s ambasadorima država članica Evropske unije, predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da su ovi kontakti veoma značajni, ne samo zbog činjenice da na teritoriji Zrenjanina žive i pripadnici bugarskog naroda. 
- Očekujem da ćemo uskoro organizovati i jednu prezentaciju za bugarske privrednike, koji su već investirali u nekim drugim sredinama u Vojvodini, a razgovarali smo i o zajedničkoj poseti naseljenom mestu Belo Blato, s ciljem nastavka kulturne saradnje i realizacije zajedničkih projekata svih tamošnjih nacionalnih zajednica – istakao je Marton.
 
 
Ambasador Georgi Dimitrov rekao je da bugarski privrednici realizuju dve značajne investicije u Vojvodini, u Inđiji i Pančevu, a da posetom Zrenjaninu želi da inicira kontakte i s našom sredinom.
- Bugarski biznis tokom poslednje dve godine izražava pojačano interesovanje za tržište Srbije, a na meni je zadatak da zainteresovanim privrednicima prenesem kakve mogućnosti za investiranje nudi Zrenjanin. Razmotrili smo i mogućnosti saradnje na nivou gradova, odnosno da pokušamo da povežemo Zrenjanin s nekim gradom sličnih potencijala u Bugarskoj – rekao je Dimitrov i posebno istakao da vlasti u Vojvodini i Zrenjaninu neguju dobre odnose prema bugarskoj nacionalnoj zajednici, koja je posebno skoncentrisana u mestu Ivanovo, na teritoriji Pančeva, i u Belom Blatu.