Redovna konferencija za medije

Na redovnoj konferenciji za medije održanoj 17.06.2009.godine u Gradskoj kući, novinarima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, pomoćnik gradonačelnika Predrag Stankov, šef kabineta gradonačelnika Ljupka Bojović-Cvejić, i Petar Mihajlov predsednik Komisije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini.

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je obavestio medije o trenutnom stanju postupka javne nabavke za uslugu suzbijanja  komaraca na teritoriji grada Zrenjanina. U skladu sa podnetim Izveštajem Gradonačelnik je dana 10. juna 2009. godine doneo Odluku o izboru najpovoljnije ponude. Navedena  Odluka dostavljena je svim ponuđačima u zakonskom roku, koji imaju pravo žalbe na istu u roku od 8 dana od dana prijema navedene odluke. Ukoliko na navedenu odluku ni jedan od ponuđača ne uloži žalbu, u tokunaredne nedelje posle 23.juna 2009.godine, gradonačelnik će sa ponuđačem čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija zaključiti Ugovor o vršenju usluge suzbijanja komaraca na teritoriji grada Zrenjanina, nakon čega će stručne službe Gradske uprave grada Zrenjanina, sa izvršiocem usluge koordinirati aktivnosti oko realizacije usluge tretiranja komaraca.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je podsetio na svečanost u Skupštini grada Beograda, kada je primio sertifikat o osposobljenosti grada Zrenjanina  u slučaju nastupanja vanrednih situacija.Sertifikat je uručen od strane predstavnika agencije USAID sa kojom grad Zrenjanin ima zaključen protokol o saradnji u oblasti Programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti.

Petar Mihajlov predsednik Komisije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini je izjavio, da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Komisija formirana od strane Grada Zrenjanina izradila je godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Programom je obuhvaćena površina od 6.888 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, u 12 katastarskih opština. Iz ukupne površine će, prema najnovijim informacijama od strane Ministarstva biti izuzeto zemljište katastarske opštine Čenta, dosadašnjeg korisnika «PKB Korporacija», koje Odlukom Vlade Republike Srbije treba da postane državno javno preduzeće.Javni oglas objavljen je u dnevnom listu  ''Dnevnik '' 09.06.2009. godine, u listu Zrenjanin 12.06.2009., a postavljen je i na oglasnim tablama Gradske uprave Zrenjanin i mesnih zajednica u kojima se sprovodi postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Tekst oglasa i formular za prijavljivanje za postupak licitacije postavljeni su i na web stranici Grada Zrenjanina. 02.06.2009. godine u Službenom Glasniku Republike Srbije objavljene su izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se uređuje donošenje godišnjeg programa i sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, čija je primena predviđena za 2010.godinu.

 


Na kraju konferencije, pomoćnik gradonačelnika Predrag Stankov , je promovisao međunarodni poljoprivredni sajam pod nazivom EXPO-AGRO BANAT-ORGANSKA HRANA, koji će se održati u Zrenjaninu od 23. do 25. juna 2009. godine na Trgu slobode.
  Na ''Organic Food Nation'', međunarodnom sajmu poljoprivrede, treba da se prikaže kvalitet roba i proizvoda koje nude pojedini poljoprivredni proizvođači i njihovi zastupnici kako mađarski, rumunski tako i srpski sa svim ponuđenim uslovima za sklapanje poslova kao i radi neposrednog sklapanja poslova. Prezentacijom mađarskih i rumunskih poljoprivrednih proizvođača, organske poljoprivrede i proizvoda, kao i prikazivanje svih ovih elemenata i sa srpske strane na međunarodnom sajmu poljoprivrede, stvoriće se mogućnost da se dobije jedna jasna slika o kvalitetu, izgledu i funkciji tri dosta slične poljoprivrede, ali ipak toliko različite da bi se iz njih obostrano naučilo. Projekat Expo-Agro Banat - Organic Food Nation  je direktno usmeren na ekonomski i društveni razvoj regiona i namenjen je prvenstveno institucijama, preduzećima i individualnim proizvođačima iz oblasti poljoprivrede.