Odavanje pošte Brisu Tatonu

Povodom tragične smrti Francuza Brisa Tatona u Beogradu, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov izrazio je duboko žaljenje i uputio saučešće porodici preminulog Brisa Tatona, francuskoj ambasadi u Beogradu i francuskom društvu.
 
"U ime građana Zrenjanina, i u svoje lično ime, povodom tragične smrti Brisa Tatona, koji je preminuo od posledica brutalnih udaraca kao žrtva varvarskog napada, želimo da Vam uputimo izraze svog najdubljeg saučešća i iskrene solidarnosti u ovom izuzetno teškom trenutku." – kaže se u telegramu koji je uputio gradonačelnik Zrenjanina. 
 
Među više hiljada građana koji su juče na beogradskom Trgu republike odali poštu preminulom Tatonu bio je i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. On je upalio sveću u pomen Tatonu i izrazio nadu da će počinioci ovog zločina biti najstrožije kažnjeni, što bi predstavljalo najbolje upozorenje i odgovor države svima koji žele da u Srbiji zavladaju nasilje, rasna, verska ili mržnja prema neistomišljenicima.  
 
 
U koloni sa Beograđanima stajali su i francuski turisti koji su se zatekli u gradu, a sveće su upalili i predstavnici francuske Ambasade, dirnuti izrazima saosećanja okupljenih građana. 
 
Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad organizovao je u centru Novog Sada paljenje sveća povodom smrti Brisa Tatona. Akciji su, osim aktivista, i članova LSV prisustvovali i građani. Predsednik Skupštine Novog Sada i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović pozvao je nakon akcije državne organe da spreče nasilja klerofašističkih grupa, jer bi u suprotnom one mogle da umesto policije "brinu" o javnom redu i miru u Srbiji. 
 
On je podsetio i na ranije događaje u Novom Sadu, kada su napadani građani u gradskom autobusu, jer su govorili mađarskim jezikom, kao i na razbijanje radnji vlasnika drugih nacionalnosti. 
 
U Francuskom kulturnom centru u Nišu otvorena je knjiga žalosti u koju će do sutra moći da se upisuju građani ovog grada koji žele da odaju počast Brisu Tatonu.
 
(Foto: BETA)