Održana finalna takmičenja "Kupa tolerancije 2009"

U Zrenjaninu su od 4. do 6. decembra 2009. godine održana finalna takmičenja  potprojekta «Kup tolerancije 2009», koji se realizuje u saradnji sa Savezom za školski sport i olimpijsko vaspitanje Vojvodine, a u okviru Projekta Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini", čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine.

 

  


Takmičenja je svečano otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, a prisutnima su se obratili i ministar za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Svetozar Čiplić i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov.
Na finalnim takmičenjima učestvovalo je 35 prvoplasiranih ekipa iz sedam regionalnih centara u kojima su održana kvalifikaciona takmičenja.

 

 


Posle trodnevnih takmičenja poznati su pobednici "Kupa tolerancije 2009":
• Mali fudbal - OŠ "Jovan Popović", Sremska Mitrovica;
• Stoni tenis - OŠ "Jovan Popović", Čoka;
• Košarka (muška) - Gimnazija "Svetozar Marković", Subotica;
• Košarka (ženska) - Gimnazija i ekonomska škola "Branko Radičević"; Kovin;
• Odbojka (mešovito) - Zrenjaninska gimnazija, Zrenjanin.

 

 


Paralelno sa takmičarskim, odigrane su i tri revijalne utakmice: košarkaška utakmica između selekcija predstavnika pokrajinskih organa i grada Zrenjanina, ženska košarkaška utakmica između timova Srpske gimnazije iz Budimpešte i Zrenjaninske gimnazije, kao i utakmica u malom fudbalu timova osnovnih škola "2. oktobar" iz Zrenjanina i "Varješ" iz Varješa u Rumuniji. U okviru programa takmičenja, organizovani su dodatni kulturno-zabavni sadržaji i manifestacije sa ciljem međusobnog upoznavanja i izgrađivanja odnosa na principima poštovanja i međusobnog uvažavanja.

 


Takmičenja je u nedelju, 6. decembra 2009. godine zatvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za propise, upravu i nacionalne manjine Marius Rošu.
Na svim takmičenjima ovogodišnjeg potprojekta "Kup tolerancije" učestvovalo je više od 150 timova iz oko 130 osnovnih i srednjih škola i više od 2000 takmičara sa teritorije AP Vojvodine.