Radna poseta Kraljevini Švedskoj

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i šef kabineta Ljupka Bojović Cvejić, su u okviru IFC Projekta „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou“ boravili u radnoj poseti Kraljevini Švedskoj.

 


Cilj posete je bila razmena i sticanje iskustva na polju ekonomskog razvoja i uticaja regulative, regulatorne reforme, regulatornog upravljanja lokalne samouprave, uključujući i jačanje kapaciteta i prilagođavanje postojećim izazovima finansijske krize. Kraljevina Švedska je prva država u Evropi u kojoj je sprovedena regulatorna reforma odnosno “Giljotina propisa”,  i to na nacionalnom nivou.

 


U sastavu delegacije iz Srbije bili su predstavnici svakog od pilot-gradova projekta i Grada Niša, kao i dva predstavnika IFC-a.
 

Tokom radne posete, domaćin delegaciji predstavnika gradova, učesnika projekta iz Srbije bilo je Ministarstvo privrede, energije i komunikacija, Odbor za poboljšanje regulative u oblasti industrije i trgovine, Agencija za ekonomski i regionalni razvoj, Odeljenje za industriju i trgovinu odabrane gradske opštine grada Stokholma i državna mikro-kreditna i poslovno-konsultantska organizacija "ALMI". Delegacija je tokom posete ostvarila i niz drugih kontakata s predstavnicima lokalnih i centralnih vlasti i privrednih institucija.

 


Aktivnosti koje je Grad Zrenjanin do sada sproveo u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom su u skladu s razvojnim planom Grada Zrenjanina i otvaraju nove mogućnosti u cilju smanjenja  administrativnih prepreka za poslovanje u Zrenjaninu i privlačenja novih kompanija u naš grad.
 

Unapređenje uslova za poslovanje, kroz pojednostavljenje administrativnih procedura i pružanje boljih usluga preduzetnicima, utiče na smanjenje rizika i troškova poslovanja i povećava konkurentnost opština u privlačenju stranih investicija.