Prvi sastanak Radne grupe za pripremu kandidature grada za ''Evropsku prestonicu kulture'' 2020. godine

Nakon što je Skupština grada Zrenjanina na sednici održanoj 11. juna i zvanično usvojila odluku o kandidaturi grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine i izabrala članove Radne grupe za pripremu kandidature, ovo telo juče je održalo i prvi sastanak. 
 
Sastankom je predsedavala odbornica Skupštine grada Biljana Stajić, koja je, s obzirom da se radi o skupštinskom telu, izabrana za predsednika Radne grupe, a prisustvovali su svi izabrani članovi: Mišo Živanov, grafički dizajner, Ankica Dostanić, direktorka Kulturnog centra Zrenjanina, Bojan Kojičić, istoričar umetnosti, Vladimir Vasiljev, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Vesna Đorđević, dipl. arhitekta, Igor Kovač, direktor "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin", Miroslav Tubić, odbornik Skupštine grada Zrenjanina, Vladimir Đurić, programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Božidar Vorgić, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Milica Grubački, aktivista "Centra za međunarodnu saradnju" Zrenjanin, Ivana Kukolj – Solarov, operativni direktor Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Ivan Trifunjagić, pr menadžer Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" i Branislav Grubački, predsednik pokreta "Novi optimizam". 
 

 
Članovima Radne grupe obratio se i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, koji je ponovio da Zrenjanin ima potencijala za dobijanje ove prestižne titule i da se, u pripremi kandidature, ne treba obazirati na druge gradove Srbije, koji su, takođe, najavili kandidaturu. On je pozvao članove Radne grupe da daju sopstveni pečat kandidaturi, ali i povežu sve one koji mogu doprineti uspešnoj promociji našeg grada. Marton se osvrnuo i na odluku Skupštine grada koja je doneta jednoglasno, što, po njemu, svedoči o ozbiljnosti prihvatanja ideje o kandidaturi, ali i ozbiljnosti same lokalne sredine. 
 
Prvi sastanak je protekao u upoznavanju s akcijom "Evropska prestonica kulture", pokrenutom 1985. godine, kao i u iznalaženju modaliteta za dalje aktivnosti radne grupe i iznošenju pojedinačnih ideja o načinu i mogućnostima promovisanja kandidature grada. Nedoumicu među pojedinim članovima Radne grupe je izazvala sama procedura kandidovanja. Pojašnjeno je da se, s obzirom da će jedna od evropskih prestonica kulture 2020. godine biti iz Srbije, naš predstavnik bira od strane Evropske komisije i ta procedura će biti sprovedena 2014. godine. Do tada, međutim, moraju se već pripremiti i prezentovati odgovarajući projekti i strategije, tako da, je praktično, postupak kandidature za Zrenjanin već počeo da teče, samom odlukom Skupštine grada, o kojoj će, u odgovarajućoj formi, biti obaveštena i Evropska komisija. 
 
 
Preovladali su stavovi da se moraju uspostaviti kontakti s gradovima u okruženju koji su bili, jesu, ili će biti "Evropske prestonice kulture" – Sibiuom u Rumuniji, Pečujom u Mađarskoj i slovenačkim Mariborom. Njihova iskustva, ocenili su članovi radne grupe, biće izuzetno značajna i korisna. Sama kandidatura Zrenjanina, kako je takođe istaknuto na jučerašnjem sastanku, predstavlja dobar marketinški potez i trebalo bi da donese određeni entuzijazam, pomake u oblasti kulture, promenu načina razmišljanja i definisanje nove kulturne politike, bez obzira na konačan ishod kandidature. 
 
Čule su se ideje i da bi, u cilju promovisanja kulture i potencijala Zrenjanina, trebalo uspostaviti što više kontakata s našim bivšim sugrađanima ili Zrenjanincima poreklom, a koji sada ostvaruju uspešne karijere u inostranstvu. 
 
Cilj kandidature, kako je naveo Branislav Grubački, glavni inicijator ideje o Zrenjaninu kao "Evropskoj prestonici kulture" 2020. godine, trebalo bi da bude izgradnja evropskog kulturnog modela i organizacije i stvaranje potpuno novog kulturnog proizvoda, koji će uvažavati bogatu tradiciju, ali i animirati mlade ljude, kreativne stvaraoce, koji bi, u narednih deset godina, trebalo da postanu nosioci ovdašnje kulturne politike. Grubački je, obraćajući se prisutnima i kao član Organizacionog odbora za pripremu ovogodišnjih "Dana piva", predložio da se, tokom trajanja ove manifestacije, sadržaji i vizuelni identitet Trga slobode stave u funkciju promocije grada kao kandidata za "Evropsku prestonicu kulture", što je i prihvaćeno. 
 
Narednu sednicu Radna grupa za preduzimanje pripremnih radnji u vezi sa kandidaturom Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine održaće za dve nedelje.