Pesma i igra zrenjaninskog KUD "Svetozar Marković" na ulicama Stintina

Na poziv Euđenia De Polia, direktora Italijanskog kulturnog centra u Temišvaru, članovi zrenjaninskog KUD "Svetozar Marković", zajedno sa plesnom grupom iz Rumunije, boravili su u Stintinu, gradu na italijanskom ostrvu Sardinija.
Prema rečima De Polija, zrenjaninski folklorci prvi su predstavnici Srbije koji su zvanično posetili Stintino, a poseta je realizovana u cilju uspostavljanja saradnje između ustanova kulture i umetnika iz Zrenjanina sa pojedinim regijama u Italiji.
Tokom nekoliko dana članovi KUD "Svetozar Marković" nastupali su na trgovima Stintina i na taj način predstavili srpsku tradiciju, igru, pesmu i narodnu nošnju, što je već nakon prvog nastupa naišlo na veoma pozitivne reakcije.   
Zrenjaninski folklorci posebno su bili zapaženi tokom manifestacije organizovane u čast Blažene Gospe braniteljke Stintina, a koju je pratilo više od dve hiljade meštana Stintina i turista.

 

      

 


Manifestacija je održana ispred crkve Blažene gospe kada su Monasi bratstva Blažene gospe nosili kip Gospe u povorci koju je predvdio Roko Butiljone potpredsednik skupa poslanika Italije, a koju su sačinjavali predstavnici gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Antonijom Dijanom, predstavnici vojnih vlasti i brojni ugledni ljudi grada Stintina. U povorci su bile i folklorne grupe iz italijanskih mesta Samugea i Senorija, i gosti, plesna grupa iz Temišvara i zrenjaninski "Svetozar Marković".
Povorka se zaustavila ispred spomenika nastradalih u moru gde je intonirana Italijanska himna i položen venac, a zatim se ulicama Stintina uputila do obale Kristofora Kolumba gde je procesija nastavljena isplovljavanjem oko 40 brodića i simboličnim bacenjem venčića cveća u more.
Obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju, Zrenjanici su oduševili meštane i turiste, usledilo je fotografisanje, ali su uspostavljeni i novi kontakti pa je u izgledu da će "Svetozar Marković" učestvovati na tradicionalnom festivalu folklora koji se organizuje u Stintinu.

 

      


Gradonačelnik Stintina, Antonijo Dijan organizovao je za članove "Markovića" i plesne grupe iz Rumunije svečani prijem u gradskoj kući i tom prilikom istakao da je njihova poseta odličan početak buduće saradnje sa Gradom Zrenjaninom. 
Euđenio De Poli rekao je da ova poseta pre svega predstavlja početak stvaranja auto – puta kulture među zemljama i svojevrstan simbol ujedinjavanja kultura.
- To su Evropski koraci, i nadam se da će ih ubuduće biti što više – rekao je De Poli koji je već nakon prvog nastupa zrenjaninskoh folkloraca na jednom od trgova Stintina izrazio zadovoljstvo i oduševljenje.
- Ovo je prilika da na najbolji način razbijemo predrasude i prikažemo Srbiju u najboljem svetlu – dodao je De Poli.

 

      


Zorica Kozlovački, pomoćnik direktora muzičke škole "Josif Marinković", kaže da je boravak KUD-a "Svetozar Marković" na Sardiniji i predstavljanje muzičke kulturne baštine, prvi deo jednog velikog Evropskog projekta čiji je pokretač Italijanski kulturni centar iz Temišvara.
- Projekat se zove "European schools of singing", zamišljen je u nekoliko etapa i ponuđen našoj školi kao partneru. Predviđeno je da projektom bude obuhvaćeno nekoliko zemalja osim Srbije , Italija, Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Slovenija. U naredne dve godine u projekat bi trebalo da se uključi i hor srednje muzičke škole "Josif Marinković" iz Zrenjanina." – kazala je Kozlovački zahvalivši se Gradu Zrenjaninu koji je pružio pomoć i uključio se u projekat.