Đački parlament - osnovna škola demokratije

U sklopu brojnih aktivnosti povodom "Dečje nedelje", predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton posetio je u petak, 8. oktobra, zrenjaninsku osnovnu školu "Sonja Marinković". Nastava u ovoj školi, zbog malog broja učenika (306, uključujući i odeljenja u Mihajlovu i Lukinom Selu), odvija se samo u prepodnevnoj smeni, pa su na okupu bili đaci i nižih i viših razreda. Tom prilikom Marton se obratio članovima Đačkog parlamenta, a potom posetio nekoliko odeljenja u kojima se odvijala specifična aktivnost povodom "Dečje nedelje" – učenici su, uz pomoć učitelja i nastavnika, pripremali voćnu salatu. Jedan od degustatora bio je i predsednik Skupštine grada, koji je pohvalio kvalitet proizvoda. Nije potrebno posebno napominjati da su sve proizvedene količine voćne salate brzo i u slast potrošene.  
 
 
Obraćajući se članovima Đačkog parlamenta, Aleksandar Marton im je poručio da ovim aktivnostima čine prve korake u učenju demokratije i demokratskih procesa, i da će neki od njih, jednoga dana možda voditi grad i učestvovati u pravim političkim odlučivanjima. S obzirom da se radi o dvojezičnoj školi, on im je ukazao na značaj međusobnog učenja jezika i njegovog korišćenja u svakodnevnom životu i druženju između učenika, jer je i to jedan od kriterijuma po kojima se ljudi cene. 
 
      
 
Đački parlament OŠ "Sonja Marinković" čine učenici sedmih i osmih razreda, ima 12 članova, a o njegovom radu govorila je predsednica Jenei Monika, učenica VII-2 razreda.
 - Mi smo specifična škola i jedina u gradu u kojoj se nastava odvija dvojezično, a nalazimo se i u centru grada. Đački parlament funkcioniše već nekoliko godina i razgovaramo o tome šta bi učenici škole želeli da promene u školi, kakve su im želje i potrebe. Rekli smo i predsedniku Skupštine grada da nam je najveći problem nedostatak sale za fizičko, a s obzirom da je školska zgrada stara, želimo i da nam budu renovirane učionice. Van škole, želimo da putujemo po Evropi i da se upoznajemo sa što više naših vršnjaka u drugim zemljama – poručila je Monika. 
 
 
O svojim utiscima nakon sastanka s "parlamentarcima", Aleksandar Marton je rekao:
- Održali smo sastanak s malim "poslanicima" i čuli od njih kakve imaju probleme, ali i kakve su im želje i o čemu maštaju. Želja im je da imaju kvalitetno školovanje, delom im u tome može pomoći lokalna samouprava, delom je to na državi i njenim organima, u svakom slučaju, smatram da je situacija u školama bolja nego što je to bilo u nekom ranijem periodu, bar što se tiče materijalnih uslova, grejanja, adekvatne školske opreme – rekao je on i dodao da je veoma dobro što, novim zakonskim rešenjima, predstavnici đačkih parlamenata imaju mogućnost da prisustvuju sednicama i učestvuju u radu školskih odbora.
- Od koga bi nastavnici, roditelji, predstavnici zajednice mogli da čuju bolje predloge vezane za poboljšanje uslova u nastavi nego od samih učenika koji uče u toj školi? Čuli smo da je u ovoj školi zaživeo ovakav vid saradnje i to možemo samo da pozdravimo – istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine prilikom posete OŠ "Sonja Marinković".