Fond ''Evropski poslovi'' APV u Zrenjaninu o Programima prekogranične saradnje

U Zrenjaninu je danas kancelarija Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine, u saradnji sa Odborom Skupštine grada za evropske integracije i regionalni razvoj Grada Zrenjanina, organizovala predavanje o Programima prekogranične saradnje.  Prisutnima su se obratili Predrag Novikov, direktor Kancelarije, Andrija Aleksić, šef odseka za Evropske fondove i Mina Radmilović, odsek Evropskih fondova, a u ime domaćina skup su pozdravili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i predsednica Odbora Skupštine grada za evropske integracije i regionalni razvoj Grada Zrenjanina Vladislava Ivković.
 
 
Govoreći o današnjem skupu, Predrag Novikov je rekao da u narednom periodu  kako Vojvodinu, tako i celu Srbiju, očekuje puno novih evropskih fondova, te je cilj skupa u Zrenjaninu definisati strateške prioritete i načine na koji grad može iskoristiti što više sredstava iz ovih fondova.
- Već u nekim preliminranim razgovorima definisali smo da to jesu upravljanje vodnim resursima, infrastrukturni projekti koji se vezuju za izgradnju lokalne mreže puteva, deponija i pomoć razvoju industrijskih zona, koje dosta znače razvoju Zrenjanina i kroz nova zapošljavanja nude mu tu "evropsku šansu" – istakao je Novikov.
 
Vladislava Ivković rekla je da je značajno uspostaviti kontakte s pokrajinskim i državnim institucijama koje su kompetentne za aktivnosti na polju evrointegracija, a jedna od takvih institucija je, svakako, i Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine.
- Posao koji predstoji, projekti koji su budućnost Grada Zrenjanina, kao i sistematski pristup svemu tome, nešto je što je skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalni razvoj ocenio kao veoma važno, te smo na današnji skup pozvali predstavnike svih ustanova i organizacija kojima evropski fondovi mogu biti značajni – rekla je Ivkovićeva.
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton istakao je da lokalna samouprava u Zrenjaninu posvećuje značajnu pažnju procesima evro integracija, i da je naš grad među malobrojnima u Srbiji koji je formirao i posebno telo u toj oblasti.
- To je samo početni korak, koji mora da prati i aktivizam pojedinaca i institucija, da bi se adekvatno konkurisalo za sredstva iz evropskih fondova. Grad Zrenjanin mora spreman da dočeka nove cikluse i mogućnosti finansiranja projekata, koje će u narednim godinama biti redovna pojava, jer, činjenica je, do sada nismo najaktivnije učestvovali u konkurisanju za brojne evropske fondove koji našoj zemlji i ovom regionu stoje na raspolaganju – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine. 
 
Osim predstavljanja Programa prekogranične saradnje koji će biti dostupni našoj zemlji u tekućoj godini, predstavnici Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine izneli su i ostale mogućnosti finansiranja koje će biti na raspolaganju institucijama s našeg područja, a tokom današnjeg skupa bilo je reči i o aktivnosti EU prema državama zapadnog Balkana, sporazumu o pridruživanju kao specifičnom instrumentu za uspostavljanje privilegovanih veza između trećih država i EU, ali i o problemima prisutnim u procesima prekogranične saradnje.