Ribnjak Ečka primer dobre privatizacije

Ribarsko gazdinstvo "Ečka", na čijim ribnjacima je ovih dana počeo izlov ribe, jedan je od primera dobre privatizacije, ocenio je prilikom današnje posete zamenik gradonačelnika Goran Kaurić.
On je kazao da je dobro poslovanje ovog gazdinstva od izuzetne važnosti i za Grad Zrenjanin, jer je na poslovima angažovano više od dve stotine radnika, pretežno iz okolnih sela, Belog Blata, Lukinog Sela i Stajićeva. 

 

 


- To što je u poljoprivredi žetva, to je u ribarstvu izlov ribe. Ovde je važno napomenuti  da je tokom 2007. godine proizvodnja na ribnjaku gotovo zamrla, radnici nisu dobijali platu, a sada beleži rast proizvodnje i predstavlja jedan od primera domaćinskog poslovanja. Ribnjak "Ečka" uspeo je, ipak, da za samo tri godine postane jedan od najvažnijih privrednih subjekata u gradu – rekao je Kaurić.

 


Prema rečima direktora Ribarskog gazdinstva "Ečka", Nenada Radulovića, ove godine očekuje se izlov 3.500 do 4.000 tona ribe, od čega više od 90 odsto šarana. U ovogodišnjem izlovu, pored “ečanskog šarana”, u mrežama će se naći amuri, tolstolobici, smuđevi i druge vrste riba.
Radulović je rekao da je tokom 2007. godine ribnjak imao svega 1.000 tona ribe godišnje, a dugovanja veća od 10 miliona dinara. Međutim, juna 2008. godine od OTP banke ribnjak je preuzeo "Mirotin" iz Vrbasa i već prve godine uspeli su da povećaju proizvodnju.
"Ečka" je najveći ribnjak sa poluintenzivnim načinom proizvodnje u Evropi, što podrazumeva manju kombinaciju prihrane ribe i više prirodne hrane, a prednost ovakvog načina proizvodnje je u tome što omogućava kvalitetniju ribu s jedne, a s druge strane uštedu u hrani i nižu cenu proizvoda.