Zrenjanin na Sajmu "Investexpo"

U Novom Sadu je juče otvoren 5. međunarodni sajam investicija "Investexpo". Svoje potencijale predstavile su 54 lokalne samouprave, a među njima je i Grad Zrenjanin.
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov kaže da je posle uspešnog predstavljanja našeg grada na sajmu u Minhenu, ovo nova prilika da Grad Zrenjanin upozna domaće i strane investitore sa potencijalima koje ima.

 


- Pored toga, zadatak nam je da obezbedimo povoljan poslovni ambijent, kako bi budući investitori mogli lako da dolaze do građevinskih dozvola i sličnog, i da što lakše sprovedu sve potrebne procedure. Kao nastavak svega toga sledi da, zajedno sa Republikom i Pokrajinom, obezbedimo i dobre komunikacije sa glavnim koridorima, kako bi naši investitori mogli uspešno da rade u našoj sredini –  rekao je dr Mihajlov, naglasivši da za zrenjaninsku Industrijsku zonu, najveću u Srbiji, uvek postoji interesovanje investitora.    
Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, ocenio je da je potreba za ovakvim sajmom veoma velika, što se može zaključiti i po tome da je broj učesnika ovogodišnjeg Sajma povećan za 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, i to govori da je potreba za njim sve veća i izrazitija.

 


- Potreba da se promovišu investicioni potencijali naših gradova i opština je neophodna. U Vojvodinu je u proteklih deset godina stiglo oko 5,7 milijardi evra stranih investicija. Zaposleno je oko 68.000 ljudi u stranim kompanijama, ali stranim investitorima se mora predočavati i nadalje da su investicioni potencijali Vojvodine i Srbije takvi da je profit koji se ostvaruje ovde, zbog poreske politike, finansijske stabilnosti, zbog kvaliteta radne snage i spremnosti da radi, veći nego u zemljama u okruženju. Zbog toga se kod nas i organizuju ovakvi sajmovi -  rekao je Pajtić.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić je u svom obraćanju istakao da je važno da se u ovom periodu, kada se osećaju posledice svetske ekonomske krize, uradi sve da se privuče što više investicija u Vojvodinu i Srbiju. Prema njegovim rečima do sada su neke lokalne samouprave prednjačile u privlačenju investicija.

 


- U Vojvodini, to su, osim Novog Sada, Subotica, Zrenjanin, Vršac, Sremska Mitrovica, Inđija i Pećinci. Međutim, taj spisak se tu i završava, a mnogo je gradova i opština u Vojvodini, koje mogu i treba da učine više, uz pomoć i podršku pokrajinske i republičke Vlade – rekao je Dinkić naglasivši da je republička Vlada spremna da pomogne i podrži svaku lokalnu samoupravu koja ima dobre ideje i planove za privlačenje investitora.
Pored 54 lokalne samouprave, na ovogodišnjem Sajmu prisutni su i partneri iz drugih država: Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske.