Stambeno zbrinuto još sedam izbegličkih porodica

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov potpisao je danas Sporazume o pomoći za otkup kuća sa okućnicom sa sedam porodica izbeglih i interno raseljenih lica.
- Ovo je još jedan od niza projekata koji je Komesarijat za izgbeglice zajedno sa Gradskom upravom ostvario i konkurisao kod UNHCR za sredstva. Ovom prilikom obezbeđena su sredstva za kupovinu sedam kuća za izbeglice. Vrednost projekta iznosi 4,9 miliona dinara, od čega je učešće Grada 245.000 dinara – rekao je gradonačelnik Mihajlov. 
Vjerka Hrubik, poverenik za izbeglice u Gradskoj upravi, kaže da se projekat Povereništva za izbeglice Gradske uprave Grada Zrenjanina "Otkup kuća sa okućnicom" sprovodi u okviru Projekta  "Pomoć Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije namenjena izbeglicama i interno raseljenim licima kroz pružanje podrške lokalnim akcionim planovima"

 


Projekat je finansiran  sredstvima Visokog Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), a sprovodi ga Komesarijat za izbeglice Republike Srbije.
- Na oglas se prijavila 21 porodica, a komisija je nakon obilaska terena odabrala sedam. Kupljene su kuće sa okućnicom u Ečkoj,  Elemiru, Jankov Mostu, Orlovatu, Perlezu i Zrenjaninu i nadam se da će ovih sedam porodica u svoje nove kuće moći da se usele do Nove godine – kazala je Hrubik.
Sve porodice uz kuću dobijaju i grant – paket pomoći u vrednosti  od 80.000 dinara za kupovinu   građevinskog materijala ili drugih dobara koja su im potrebna za useljenje – bela tehnika, nameštaj i slično.
Milan Bakić, koji je u Zrenjanin sa svojom porodicom došao iz Gline u Hrvatskoj, kaže da im ova pomoć mnogo znači, posebno jer su poslednjih petnaest godina živeli kao podstanari.