U poseti KUD "Svetozar Marković"

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov prisustvovao je generalnoj probi KUD "Svetozar Marković" pred večerašnji nastup na republičkom takmičenju folklornih ansambala u Požarevcu.
- "Svetozar Marković" se već dokazao kao uspešan ansambl, članovi ovog društva nedavno su osvojili jedno do prvih pet mesta u Vojvodini, a predstavljaće nas i na smotri folklora Srbije. To je veliki speh za ovo kulturno umetničko društvo, koje je osnovano 2003. godine i koje osvaja priznanja i visoko je kotirano u pokrajini. U proteklih nekoliko godina osvojilo je i srebrnu i bronzanu medalju i veliko je bogatstvo ove multietničke i multikulturalne sredine i želim im veliki uspeh i dobar plasman – rekao je dr Mihajlov.

 


Boško Šerbula, predsednik KUD-a, kaže da je "Marković" najpre osnovan kao "Vojno kulturno umetničko društvo" pri garnizonu Zrenjanin.
- Društvo je osnovano sa ciljem da okuplja mlade ljude radi negovanja i očuvanja naše kulturne baštine. Funkcionišemo kao jedna velika porodica sastavljena od 250 aktivnih članova različitog uzrasta, raspoređenih u Ansambl narodnih igara i pesama, ženske i muške pevačke grupe i Narodni orkestar – rekao je Šerbula.

 


Negujući izvorno narodno stvaralaštvo, "Marković" je postao prepoznatljiv  u kulturno-umetničkom amaterizmu. Tokom dugogodišnje aktivnosti, članovi ovog KUD-a nastupali su na mnogim pozornicama u zemlji i inostranstvu i time bili misionari narodnog i sveukupnog kulturno-umetničkog stvaralaštva, prikazujući našu izvornu baštinu.
- Ostali smo u lepom sećanju ljubiteljima nacionalnog folklora u gradovima Grčke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Turske, Slovenije, Italije, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Austrije... Društvo svake godine nastupa na smotrama narodnog stvaralaštva, gde pokazuje zapažene rezultate, a tome u prilog govore i tri zlatne, tri srebrne i jedna bronzana plaketa na Festivalu muzičkih društava Vojvodine – objašnjava Šerbula.

 


Kompletan scenski doživljaj ovog društva upotpunjuju kako orginalne tako i kvalitetne rekonstrukcije kostima, od kojih su neki izrađeni u njihovoj radionici. Zahvaljujući tome,“Marković“ danas poseduje bogatu kolekciju kostima, od kojih su neki originalni primerci stari preko 100 godina.
- Podrška lokalne samouprave nam mnogo znači, jer u poslednjih godinu dana smo dobili i najviše za sve ove godine koliko društvo postoji, većim delom zahvaljujući gradonačelniku Mihajlovu – dodao je predsednik KUD-a.