Zrenjanin ''izoštren'' na ''Gugl-Zemlji'', ''Vodotoranj'' prvi 3D objekat

Redovni korisnici atraktivnog programa "Google – Earth" dočekali su, konačno, da u visokoj rezoluciji, laički rečeno, "izoštrena", postane čitava gradska teritorija Zrenjanina. Do nedavno, samo je deo grada istočno od Begeja mogao da se "iz vazduha" sagleda oštro, dok je ostatak bio samo u obrisima, bez mogućnosti detaljnijeg pregleda. Takođe, pojedine gradske lokacije koje su u međuvremenu promenile izgled sada su takođe dostupne posetiocima, pa se, tako, mogu videti nove  industrijske zone na Bagljašu i prema Beogradu i nova hala sportova, koje nije bilo u prethodnoj varijanti "Zemlje", ili, pak, jezero II "Begejske petlje" u izgradnji.
 
 
Nove mogućnosti koje "Google – Earth" nudi ogledaju se, pre svega, u modeliranju i unošenju u program 3D modela objekata, što velike svetske metropole obilato koriste. I ovde, međutim, zaostajemo za drugima, jer se već na primeru najbliže metropole unutar Evropske unije, Budimpešte, vidi koliko su tamošnji modelari ozbiljno shvatili mogućnost predstavljanja svog grada ostatku sveta na ovakav način, pa su "sagradili" čitavo staro gradsko jezgro, zgradu po zgradu.
 
Što se našeg okruženja tiče, "Google graditelji" Beograda ubedljivo su najviše odmakli, kada su u pitanju gradovi Srbije, ali i nekadašnjeg jugoslovenskog prostora. Za razliku od glavnih gradova Slovenije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, gde je "sagrađeno" tek po nekoliko objekata, centar Beograda već je poprimio trodimenzionalne obrise, kao i značajan deo Novog Beograda. Novosadski modelari predstavili su, takođe, više značajnijih repera u centru, na "Bulevaru" i "Limanima", i nastave li ovako, eto Beograđanima ozbiljne konkurencije.
 
Stigosmo ponovo do naše varoši na Begeju. Tek da ne budemo u rangu mnogih (poput Kikinde) koji nisu predstavili ni jedan jedini objekat, Zrenjanin trenutno "reprezentuje" jedna, i to najviša zgrada u centru grada - "Vodotoranj". Vršac je, primera radi, uradio model zgrade Skupštine opštine, nekoliko okolnih objekata i pravoslavne crkve, dok su Pančevci postavili već desetak objekata.
 
 
Eto poziva svim Zrenjanincima koji prate "Google – Earth" trendove i pritom poseduju dovoljno volje i tehničkog znanja da iskoriste raspoložive programe za modeliranje, da krenu u "izgradnju" svog grada. Možda da to bude i praktičan zadatak za studente Tehničkog fakulteta, ili neke druge institucije. Krajnji efekat može biti višestruk. Nismo, verovatno, ni svesni, koliko ljudi i s kakvim namerama dnevno pristupa ovom programu, od investitora, istraživača, turista...
 
Fotografije preuzete sa sajta www.earth.google.com