Svečano puštena u pogon nova kotlarnica u našem gradu

Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić i gradonačelnik Zrenjanina, Mileta Mihajlov svečano su danas pustili u rad novu kotlarnicu u JKP «Gradska toplana».
- Zrenjanin po mnogo čemu prednajči, a sada i po energetskoj efikasnosti, ovo je svakako veliki dan jer je za najmanje dvadeset godina rešeno pitanje daljinskog grejanja na teritoriji Zrenjanina, a istovremeno obezbeđena je stalnost i stabilnost snabdevanja stanovništva i privrede. I to je ono što je važno u ovim okolnostima. Izuzetno je bitno za građane to što Zrenjanin nije bio u situaciji, kao većina drugih gradova, da povisi cene grejanja – rekao je dr Pajtić istakavši zadovoljstvo što, kako je kazao, Grad Zrenjanin ne posustaje u razvoju.
- Mi smo tu strateški partneri i u poslednjih četiri godine investirali smo preko 3,6 milijardi dinara u Zrenjanin, uglavnom u infrastrukturu, u razvoj, poboljšanje kvaliteta življenja građana ovog grada i okolnih mesta i praktično nije bilo naseljenog mesta u kome se nešto nije radilo iz projekata Fonda za kapitalna ulaganja. Zrenajnin je okosnica razvoja celog srednjeg Banata, jedan od stožera privrednog napretka Vojvodine. I zbog toga nastavljamo sa saradnjom i stvaranjem preduslova da Zrenjanin bude povoljna investiciona lokacija, a ovo je samo sigurno još jedan argument plus u prilog toj teoriji - dodao je dr Pajtić.

 


Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov istakao je zadovoljstvo što je u kratkom roku završen kapitalni projekat za Grad Zrenjanin.
- Do prošlog avgusta nismo imali ništa, osim velike brige da li će stara kotlarnica Termo – toplane uspeti da izdrži grejnu sezonu, ili će Grad ostati bez grejanja, ali smo imali volje i snage da započnemo ovaj objekat, kao i obećanje dato građanima da ćemo novu kotlarnicu završiti do početka ove sezone, što smo i uradili. Sada imamo kotlarnicu koja je kapaciteta 70 megavata, a time smo obezbedili stabilno i efikasno grejanje za naš grad u narednih desetina godina – rekao je gradonačelnik Mihajlov napominjući da će samo u toku ove godine biti ušteđeno sto miliona dinara na grejanju.
-Ovo nije prvi i jedini korak, nas očekuje izgradnja magistralnog vrelovoda, rekonstrukcija podstanica, čitave infrastrukture grejanja i tu očekujemo veliku pomoć Vlade Vojvodine kao što su nam pomagali do sada – istakao je dr Mihajlov zahvaljujući svima koji su učestvovali u realizaciji projekta izgradnje nove kotlarnice.

 


Direktor JKP «Gradska toplana» Vladimir Tešić kazao je da su razlozi zbog kojih je doneta odluka o gradnji nove kotlarnice to što Grad nije imao sopstvene izvore toplotne energije, kao i visoka cena isporučene toplotne energije.
- Ono što očekujem i što se već pokazalo tokom probnog rada jesu velike uštede u radu. Naši kotlovi su mnogo efikasniji i stepen korisnog dejstva je između 96 i 97 odsto, a manji su i fiksni troškovi - rekao je Tešić.
Izgradnja nove kotlarnice započeta je maja ove godine, to je projekat vredan 403 miliona dinara. Lokalna samouprava učestvovala je sa 153 miliona dinara, 15 miliona izdvojilo je preduzeće «Gradska toplana», dok je ostatak sredstava, 235 miliona, obezbeđen iz nemačkog investicionog fonda.