Hidroelektrane u Stajićevu i Tomaševcu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i Milan Galo ispred firme «Max eneco» potpisali su danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje «Hidroelektrana Stajićevo i Tomaševac».
Gradonačelnik Mihajlov istakao je tom prilikom da je potpisivanje Sporazuma praktčno nastavak dobre saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku.
- Prvi projekat u korišćenju alternativnih vidova energije imali smo kada su postavljeni solarni kolektori u Opštoj bolnici «Đorđe Joanović» i u Domu učenika «Angelina Kojić – Gina». Sada je reč o izgradnji dve manje hidroelektrane snage do jednog megavata u Stajićevu i Tomaševcu.  To su pionirski projekti koji će za Grad Zrenjanin biti od izuzetnog  značaja pre svega u korišćenju hidroenergetskih potencijala Vojvodine, a s druge strane kao pionirski poduhvati i u edukativnom smislu za buduće generacije – rekao je gradonačelnik Mihajlov.
 
 
Radoslav Striković naveo je da svaki potpisan protokol o saradnji, sličan ovom koji je danas potpisan, smatra velikim uspehom, a kako je rekao, posebno je zadovoljan što i dalje kandiduju ljude i gradove koji pokazuju inicijativu.
- Mi sa našim inicijativama nismo prvi put u Zrenjaninu, a to nam je posebna radost jer znamo da neće biti nikakvih problema. Ovaj protokol će omogućiti da u nekom narednom periodu pokušamo da izgradimo dve male hidroelektrane. Ono što hoćemo jeste da pokažemo da ti mali potencijali ustvari i nisu mali ako im se ozbiljno priđe. Nadam se da će ovo biti dobar putokaz za sve one koji žele da ulažu – rekao je Striković nakon potpisivanja Sporazuma.
Kako je predviđeno, investitor - firma «Max eneco» d.o.o. sa sedištem u Zemunu će između ostalog izraditi plansko – urbanističku dokumentaciju, obezbediti logistiku i opremu za tehničku realizaciju projekta.